Vitamina B12 are importanță majoră în perioada dintre 40 și 60 de ani. Iată semnele care indică lipsa acesteia

Deficitul de vitamina B12 poate avea consecințe semnificative asupra sănătății.

Specialiștii au anunțat că 4% dintre femeile cu vârsta între 40 și 60 de ani prezintă un deficit de vitamina B12, în timp ce in proporție și mai mare nu dau importanță semnelor care indică absența acestei vitamine esențiale.

Iata semnele care indică lipsa vitaminei B12 în organismul femeii:

Senzații de amețeală și pierderea controlului

Ai senzații de amețeală chiar dacă îți menții o alimentație sănătoasă și ai suficientă odihnă? Cercetările au arătat că persoanele care suferă de deficiență de vitamina B12 se confruntă adesea cu stări de amețeală. De asemenea, aceste persoane au frecvent tinitus, cunoscut și ca senzația de țiuit în urechi.

Părul si unghiile

Ai observat probleme cu părul tău, cum ar fi lipsa strălucirii, fragilitatea, subțierea sau rărirea lui? De asemenea, unghiile tale sunt subțiri, fragile și se rup ușor? Aceste semne pot fi indicii ale unei deficiențe de vitamina B12.

Slăbiciune, oboseală

Te simți slăbit muscular și fără energie? Lipsa suficientă de vitamina B12 în organism poate duce la slăbiciune musculară și senzația de oboseală accentuată.

Respirație defectuoasă

De asemenea, dificultățile de respirație pot apărea, deoarece vitamina B12 contribuie la producerea hemoglobinei, proteina care transportă oxigenul în sânge. Deficiențele de vitamine pot diminua aportul de oxigen în țesuturi, cauzând astfel anemie și dificultăți de respirație.

Afectarea vederii

Tulburările de vedere, cum ar fi vederea încețoșată și tulburată, pot fi un alt simptom al deficienței de B12. Acest lucru se întâmplă atunci când deficiența afectează sistemul nervos și afectează nervul optic legat de vederea ta. Deși mai puțin întâlnit, această problemă de vedere poate fi tratată cu suplimente bogate în vitamina B12.

Oboseală

Oboseala este unul dintre primele semne ale deficienței de vitamina B12. Acest lucru se datorează faptului că organismul are nevoie de această vitamină pentru a produce celule roșii care transportă oxigen. Dacă nu primești suficient oxigen, te vei simți obosit, indiferent cât de mult ai dormit în ultima noapte.

Piele palidă

Ai observat cum culoarea pielii tale s-a estompat recent? Aceasta poate fi atribuită unui deficit de vitamina B12. Acesta poate afecta celulele roșii din sânge, crescând nivelul de bilirubină, care este responsabil pentru aspectul palid al pielii.

Probleme cu nervii și furnicături

Lipsa vitaminei B12 poate deteriora celulele nervoase, cauzând senzații de furnicături în mâini și picioare. Această deficiență afectează formarea mielinei în sistemul nervos, ceea ce poate încetini viteza impulsurilor nervoase.

Deficitul de vitamina B12 poate duce la deteriorarea măduvei spinării, nervilor optici, țesutului cerebral și nervilor periferici. Aceasta poate cauza dificultăți în menținerea echilibrului și căderi frecvente, chiar și pe terenuri plane.

Probleme de memorie

Ai uitat să-ți pui cheile în frigider sau scopul vizitei tale la biroul colegului a devenit un mister? Dacă experiențezi pierderi inexplicabile de memorie, o cauză potențială ar putea fi lipsa vitaminei B12, care poate fi tratată cu suplimente prescrise de medic.

Limbă inflamată

Dacă ești vegetarian, ai probleme digestive sau consumi prea mult alcool, există riscul să ai un deficit de vitamina B12. Simptomele orale ale acestei deficiențe includ umflarea, roșeața și netezirea limbii. Lipsa vitaminei B12 afectează sinteza ADN-ului, provocând aceste simptome orale.

Depresie și schimbări de dispoziție

Deficitul de vitamina B12 poate afecta producția de serotonină din creier, care reglează starea de spirit. Acest lucru poate duce la depresie și schimbări comportamentale. Consultă un medic pentru un plan de tratament adecvat.

Sensibilitate la mirosuri

Anemia din cauza lipsei de B12 poate distorsiona percepția olfactivă. Aroma parfumurilor preferate poate părea mai puțin atractivă, în timp ce mirosurile neobișnuite, precum vopsea sau kerosen, pot deveni placute.

Fragilitatea oaselor

Vitamina B12 are un rol important în formarea celulelor osoase numite osteoblaste, la fel ca calciul și vitamina D. Deficitul de B12 poate compromite sănătatea oaselor, ducând la osteoporoză, care se caracterizează prin fragilitatea oaselor și creșterea riscului de fracturi, în special în rândul persoanelor în vârstă.

Febra

Un simptom rar, dar posibil al deficitului de B12, poate fi febra. Cu toate acestea, febra este mai des asociată cu alte afecțiuni decât cu lipsa acestei vitamine.

Deci iată că deficitul de vitamina B12 poate provoca o varietate de simptome, iar diagnosticarea poate fi dificilă. Dacă experimentezi aceste simptome, este important să consulți un medic. Pentru majoritatea oamenilor, deficitul de vitamina B12 poate fi tratat eficient prin modificări alimentare sau suplimente, sub îndrumarea medicală corespunzătoare.

CITEȘTE ȘI...