VIDEO: 28 de ani de la Revoluție: ”Elena Ceaușescu a fost împușcată leșinată, căzută pe jos”

Imediat după ce Nicolae și Elena Ceaușescu au fugit cu elicopterul, pe 22 decembrie 1989, în România s-a declanșat ”războiul cu teroriștii”. Generalul Dan Voinea, procurorul care a întocmit rechizitoriul împotriva soților Ceaușescu, ne-a dezvăluit lucruri neștiute din ziua de 25 decembrie, când cuplul dictatorial a fost executat la Târgoviște. 
”Noi, când am plecat la proces, eu chiar i-am spus președintelui (completului de judecată, n.r.) că nu am dosarul… Și mi-a zis: ”Mă, tu crezi că stă cineva după tine acum să faci tu dosarul? Lasă că începem procesul și o să vină oamenii, o să-i chemăm la termenele

care se dau”. Cu gândul acesta s-a plecat, că începem un proces și … acolo însă lucrurile au luat o turnură neașteptată”, spune Dan Voinea.

Fostul procuror militar susține că intenția inițială de a-i supune pe cei doi dictatori unui lung interogatoriu care să demaște ororile comunismului din România a fost eliminată de puterea care a preluat imediat conducerea după ce elicopterul prezidențial i-a îndepărtat pe soții Ceaușescu din Comitetul Central al Partidului Comunist.

Conform documentelor istorice, Nicolae Ceaușescu ar fi împușcat cu mâna lui, la sfârșitul anilor ’50, țărani care nu voiau să se înscrie în colectiv. Dacă adăugăm aici problema banilor deținuți de regimul comunist în diferite conturi din străinătate, conturi care ulterior au fost golite de persoane încă neidentificate, se poate spune că românii ar fi avut ce afla de la soții Ceaușescu.

”Trebuia să aibă loc un proces care să ducă la demascarea tuturor nenorocirilor pe care le-a făcut acest regim. Or nu s-a dorit acest lucru”, spune Dan Voinea.

Video:

CITEȘTE ȘI...