Vestea despre Traian Băsescu. Anunțul a fost făcut chiar de fostul său consilier

Este o informație importantă despre Traian Băsescu și un episod care a marcat mandatul său de președinte al României.

Cea care a dat detalii importante despre acest subiect este Adriana Săftoiu, fostul său consilier de la Cotroceni.

Adriana Săftoiu a oferit detalii despre rolul jucat de Traian Băsescu în cazul jurnaliștilor români răpiți acum 18 ani în Irak.

Adriana Săftoiu, specialist în comunicare și fost deputat PNL, a vorbit despre Sorin Mişcoci, Ovidiu Ohanesian și Marie Jeanne Ion. Aceștia au fost răpiți în Irak în primul mandat de președinte al lui Traian Băsescu.

Fosta șefă a comunicării de la Cotroceni, Adriana Săftoiu, a făcut o serie de dezvăluiri de pe vremea în care era unul dintre cei mai apropiați consilieri ai președintelui Traian Băsescu. Ea este cea care, în 2015, a publicat volumul „Cronică de Cotroceni”. Cartea a făcut multe valuri în politică la momentul apariției și a fost intens comentată.

În primă fază, povestea cu jurnaliștii răpiți a fost o înscenare, a spus Adriana Săftoiu.

„Ulterior, ei au trecut la niște răpitori adevărați. Primii care i-au luat și-au dat seama că este o miză, că au ce negocia, iar apoi i-au dat mai departe. Nu știu ce s-a întâmplat la final, dar știu că au fost eliberați”, a spus Adriana Săftoiu la podcast-ul lui Marius Tucă.

Ce I S A întâmplat Lui Traian Băsescu. Este Șoc Total

Adriana Săftoiu, despre suma plătită pentru jurnaliștii
Ea a fost întrebată dacă știe cât s-a plătit în momentul în care jurnaliștii au fost eliberați. Adriana Săftoiu a dat un răspuns categoric.

„Nu știu dacă s-a plătit. Nu toate lucrurile se discutau la nivelul consilierilor, oricât de apropiați ar fi fost. Erau cercuri foarte restrânse”, a reacționat fostul consilier al lui Traian Băsescu.

Ce s-a întâmplat în urmă cu 18 ani în Irak?

Pe 28 martie 2005, trei jurnaliști români, Ovidiu Ohanesian, Sorin Mișcoci și Marie Jeanne Ion, se aflau în Bagdad de aproximativ o săptămână pentru a realiza interviuri cu premierul irakian și cu noul președinte al Irakului, când au fost răpiți împreună cu ghidul lor irakian Mohammed Munaf (despre care ulterior s-a aflat că avea și cetățenie americană).

Răpitorii, care au declarat că fac parte din organizația intitulată Brigăzile Muadh Ibn Jabal, ar fi cerut ca, în schimbul eliberării jurnaliștilor, România să-și retragă într-un interval de patru zile cei 860 de soldați angajați în cadrul coaliției multinaționale din Irak.

În seara aceleiași zile, omul de afaceri sirian Omar Hayssam a anunțat că ar fi fost sunat de răpitori pentru o cerere de răscumpărare de câte un milion de dolari pentru eliberarea fiecăruia dintre cei patru ziariști.

Cei trei au fost eliberați după 55 de zile, pe 22 mai 2005, iar președintele României, Traian Băsescu, a mulțumit serviciilor secrete de informații străine și române, precum și autorităților americane din Irak, comunității arabe din țară care au contribuit la rezolvarea crizei.

Cea mai tristă veste despre Traian Băsescu! Din păcate este adevărat: Ne așteptăm să fie afectată inima

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, a vorbit într-o emisiune TV despre starea actuală de sănătate a lui Traian Băsescu și despre complicațiile medicale ce ar putea apărea curând.

Traian Băsescu a fost internat într-o clinică privată din Bruxelles, după ce s-a spus în spațiul public că ar fi suferit un AVC.

Acesta a fost internat urgent, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a menținut decizia instanței de fond și a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al securității comuniste.

Maria Băsescu, soția sa, a confirmat miercuri dimineață, 30 martie, că Traian Băsescu încă se află la spitalul privat din Bruxelles. Aceasta a recunoscut că soţul ei are probleme atât la plămâni, cât şi la inimă. Aceasta a spus că soțul ei deja a început să îşi mute lucrurile din casa lor din Gogol, după decizia ÎCCJ care l-a declarat definitiv colaborator al securităţii comuniste.

„Nu e prima oară când ne mutăm, deci nu ne este aşa greu. Nu ştiu unde o să mergem, o să vedem. Fetele vin să mai aducă o pâine, o pizza.. bine, nu mănânc eu pizza de obicei, dar acum. Nu se ştie dacă Traian o să vină în ţară sau o să rămână la Bruxelles, depinde de starea de sănătate. Are probleme şi la plămâni, şi la inimă”, a transmis Maria Băsescu.

CITEȘTE ȘI...