Dr. Florin Balanica, specialist in Medicina Personalizata, Nutritie si Nutrigenomica, a explicat ce inseamna o alimentatie echilibrata.
Medicul a atras atentia ca ora la care luam cina e foarte importanta dar si ca trebuie sa mancam, neaparat, de cinci ori pe zi. ”Metabolismul functioneaza ca o masina, in momentul in care noi ii dam cheie, motorul porneste si arde combustibil. Daca noi nu mancam numarul de mese, inseamna ca n-am dat cheie si ca nu vom arde combustibilul. Tot ce conteaza nu e sa nu mancam ci sa ardem corect ceea ce mancam”, a explicat medicul.
Prima regula in nutritie, e numarul de mese este important pentru ca celula functioneaza ca o baterie care isi termina energia la 2-3 ore si de aceea, trebuie sa avem cinci mese pe zi (3 mese principale, 2 gustari). A doua regula e ca cina nu trebuie sa depaseasca ora 20.00. Ora ultimei mese este foarte importanta.
Potrivit doctorului Florin Balanica, e foarte important si ce mancam, nu doar cat si cand mancam, asa ca a treia regula e sa preferam:
-proteinele de buna calitate: carnea alba (pui, peste, curcan, fructe de mare), albusul de ou, iaurturile si branzeturile slabe (2 procente de grasime)
– legumele de culoare verde care sunt foarte bogate in vitamine, fibre, antioxidanti si au o cantitate foarte mica de zahar.
-fructele colorate cum ar fi fructele de padure, sunt foarte bogate in antioxidanti, kiwi, ananas.
Medicul a explicat si care sunt contraindicatiile in ceea ce priveste alimentatia.
In nutritie sunt doar 3 contraindicatii generale:
Nu amesteca niciodata cele 3 proteine animale (carnea, lactatele si ouale) pentru ca nu le putem metoboliza impreuna si pe termen lung duc la o incetinire a metabolismului si la acumularea de kilograme in plus.
Nu amestecam niciodata iaurtul cu fructele pentru ca au doua momente de fermentatie diferite si duc la balonare si nu se mai digera corect nimic ce mananci ulterior.
Sa nu consumam ceva dulce sau alcool odata cu masa sau imediat dupa masa pentru ca in ficat exista o singura enzima care metabolizeaza si grasimea si alcoolul asa ca alcoolul va fi asimilat primul si apoi grasimea care se va depune si de aici se poate ajunge la steatoza hepatica (ficat gras). Persoanele care consuma frecvent grasimi si alcool sunt supraponderale. in special in zona abdomenului, depun grasime pe organele interne si se poate ajunge la diabet, obezitate, sindrom metabolic.
Sursa: doctorulzilei