Se schimbă radical vremea în România. Unde vor lovi furtunile și grindina, cele mai afectate zone

Vremea se va schimba radical în România odată cu începutul săptămânii viitoare. Furtunile și grindina lovesc în tot mai multe zone.

La începutul săptămânii viitoare, vremea se schimbă radical în România. Treptat, fiecare regiune va fi lovită de fenomene extreme: furtuni violente, grindină, vijelii și averse torențiale.

ANM anunță că vremea se schimbă radical în România. Furtunile și grindina lovesc mai multe zone

Alternanțele între vremea bună și cea capricioasă continuă în mod accelerat în România. Sâmbătă, mai multe județe s-au confruntat cu manifestări severe ale vremii. Grindina a făcut prăpăd în Maramureș, Crișana și Moldova.

Apoi, duminică a fost o vreme liniștită. Furtunile au părut că au luat o pauză. Din păcate, ameliorarea vremii nu este una de lungă durată. De luni, instabilitatea va redeveni accentuată.

Meteorologii ANM anunță că instabilitate atmosferică va fi în creștere. Primele zone lovite de furtuni vor fi cele din vestul și sudul teritoriului. Aici, vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat vijelii, căderi de grindină, dar și cantități de apă mai însemnate.

Treptat, vremea rea va acoperi toate zone țării. Astfel, nicio regiune nu va scăpa de manifestările severe ale vremii. Peste tot vor fi furtuni, vijelii, căderi de grindină și averse torențiale.

”Vom avea din nou cantități de peste 25-30 de litri/metru pătrat și este foarte probabil ca acestea să se producă și în intervale scurte de timp, în condițiile în care vorbim de ploi torențiale.

Instabilitatea atmosferică va caracteriza cam toată săptămâna, la început, în primele două zile se va manifesta pe arii mai extinse și mai intens în partea de vest și de sud a teritoriului, și pe arii mai restrânse în rest, însă de la jumătatea săptămânii va fi cam în toate regiunile”, a spus Alina Șerban, meteorolog ANM, duminică, pentru Antena 3.

Sub aspect termic, vremea va fi călduroasă, aproape de caniculă

Același specialist de la Administrația Națională de Meteorologie mai spune că, sub aspect termic, va fi foarte cald. Vremea va fi călduroasă, cu maxime de peste 33 – 34 de grade în sud și sud-est.

”Vreme caldă deocamdată pentru această perioadă, chiar călduroasă în partea de sud și de est a teritoriului, acest lucru însemnând temperaturi de peste 30 de grade Celsius.

Acest tablou termic, de altfel, va fi caracteristic săptămânii care urmează, cu mici variații de la o zi la cealaltă, astfel încât temperaturile maxime se vor situa, în marea lor majoritate, între 23-24 și 33-34 de grade.

Cele mai ridicate valori vor fi astăzi, dar și în zilele următoare, în partea de sud-est a teritoriului, în mare parte din Muntenia, în zona continentală a Dobrogei, în jumătatea sudică a Moldovei”, anunță meteorologul ANM.

CITEȘTE ȘI...