Ingrediente
250 g faina ,150 ml lapte cald ,30 ml ulei ,5 g drojdie uscata ,2 oua ,1 lingura zahar ,un praf sare.
Pentru sirop: 400 ml apa, 150 g zahar, 1 esenta de rom
Pentru decor: 500 ml frisca lichida sau smantana pentru frisca
Cum se prepară?
Intr-un bol, amesteca laptele caldut impreuna cu drojdia si zaharul pana cand drojdia incepe sa se dizolve.
Peste faina adauga amestecul de lapte, ouale si uleiul.
Amesteca totul cu o spatula cat sa se incorporeze foarte bine ingredientele.
Va rezulta un aluat putin mai moale decat cel de cozonac.
La final pune praful de sare si amesteca aluatul cat sa fie omogen.
Acopera bolul cu aluat cu o folie alimentara de plastic si lasa intr-un loc caldut pentru 30 de minute.
Intre timp prepara siropul. Intr-o craticioara pune apa si zaharul.
Amesteca pana cand zaharul se dizolva si adauga esenta de rom.
Stinge focul si lasa siropul deoparte cat sa se raceasca.
Unge 11 forme de savarine cu unt si tapeteaza-le cu faina. Eu am folosit o tava de briose.
Cu ajutorul a doua lingurite ia aluat si pune in forme.
Fiecare forma de savarina trebuie sa fie plina cam trei sferturi, apoi se lasa deoparte sa mai creasca in forme, la temperatura camerei, pentru 15-20 de minute.
Dupa acest timp, introdu tava cu savarine la cuptorul preincalzit la 180° C pentru 25-30 minute sau pana cand savarinele s-au rumenit frumos deasupra.
Dupa ce s-au copt, intoarce savarinele cu baza in sus si taie la fiecare cate un capacel.
Cand savarinele si siropul s-a racit complet, scufunda fiecare savarina in sirop cat sa se insiropeze bine.
Mixeaza frisca lichida, apoi umple fiecare savarina cu frisca.
Inainte de a servi, savarinele se lasa la frigider pentru cel putin opt ore sau chiar peste noapte.
Optional, cine doreste poate sa puna deasupra, pe capacel, dulceata.
Vă dorim pofta buna!
Citeste si despre..
Tort Ecler – rețetă fără coacere, cu blat de biscuiți și un gust deosebit
Acest tort este unul din preferatele mele pentru ca il prepar rapid si este foarte cremos. Are 2 tipuri de crema si este extrem de usor de facut, mai ales ca nu ai nevoie de un cuptor.
Ingrediente pentru prima crema:
600 ml de lapte, 2 galbenusuri de ou, 100-150 gr de zahar
1 zahar vanilat, 1 budinca de vanilie, 2 lingurite de amidon
50 gr de unt
500-600 gr de biscuiti – pentru a forma blatul prajiturii
Ingrediente pentru a doua crema:
300 gr de mascarpone, 300 ml de frisca lichida
2 plicuri de gelatina, 150 gr de zahar pudra
Pentru glazura aveti nevoie de – 100 ml de frisca lichida (33% grasime) + 100 gr de ciocolata neagra
Mod de preparare:
Se pun la foc 450 ml de lapte, se adauga zaharul si untul si se amesteca pana se dizolva zaharul si se topeste untul. Intre timp, putem pregati ”blatul”.
Intr-o tava patrata, se aseaza primul strat de biscuiti.
Cei 150 de ml de lapte ce au ramas, se amesteca bine cu galbenusurile, zaharul vanilat, amidonul si praful de budinca – acest amestec se adauga peste laptele de pe foc si se amesteca constant pana incepe sa se ingroase. Cand este gata, se pune peste primul strat de biscuiti (asa, fierbinte).
Peste crema se aseaza al doilea strat de biscuiti si vom putea pregati a 2a crema.
Se bate frisca cu zaharul pudra si mascarpone pana isi dubleaza volumul si devine mai ferma si mai cremoasa. Se adauga gelatina (trebuie sa o dizolvati inainte) si se amesteca din nou. Se lasa 10-20 de minute in bol dupa care poate fi turnata peste stratul de biscuiti. Se acopera din nou cu biscuiti si se pregateste glazura de ciocolata.
Se pune frisca lichida la foc mic iar cand aproape fierbe, se adauga ciocolata rupta in bucati si se amesteca totul foarte bine. Se ia de pe foc (sa nu fiarba) si se adauga peste biscuiti si se pune la frigider pentru 2-3 ore.
Pofta buna!