Salata de vinete dupa reteta celebrei Sanda Marin. Sa nu faceti aceasta greseala

Salata de vinete este un preparat clasic în bucătăria românească, apreciat pentru gustul său cremos și savuros. Este o rețetă simplă, dar plină de arome, care aduce un omagiu legumei de vară preferate: vineta.

Ingrediente:

– Vinete (2-3 bucăți, în funcție de mărime)
– Ulei de floarea-soarelui (3-4 linguri)
– Ceapă (1 bucățică medie, tocată mărunt)
– Sare (după gust)
– Piper (după gust)
– Oțet (1-2 linguri, în funcție de preferințe)
– Mărar proaspăt (opțional, pentru a intensifica aroma)

Instrucțiuni:

1. Se începe prin coacerea vinetelor. Spălați vinetele și înțepați-le în mai multe locuri cu o furculiță. Așezați-le pe un grătar sau direct pe flacără, întorcându-le la intervale regulate pentru a asigura o coacere uniformă. Alternativ, le puteți coace în cuptor. După ce sunt coapte, vinetele trebuie să aibă coaja carbonizată.

2. Lăsați vinetele coapte să se răcească pentru a le putea curăța mai ușor de coajă. După răcire, îndepărtați coaja cu ajutorul unui cuțit și tăiați pulpa în bucăți mici.

3. Într-un bol mare, puneți bucățile de vinete și pisați-le cu o furculiță sau cu o presă pentru cartofi pentru a obține o pastă fină.

4. Adăugați uleiul de floarea-soarelui și amestecați bine. Continuați să amestecați până când compoziția devine omogenă și catifelată.

5. Adăugați ceapa tocată mărunt și amestecați din nou. Ceapa va adăuga o notă de prospețime și un pic de crocant la salată.

6. Condimentați cu sare și piper după gust. Dacă doriți, adăugați oțetul pentru a accentua aroma și a echilibra gustul.

7. Opțional, presărați mărar proaspăt tocat deasupra salatei pentru o notă aromatică și proaspătă.

8. Lăsați salata de vinete să se odihnească la frigider timp de cel puțin o oră pentru a permite ingredientelor să se combine și să își dezvolte aromele.

Această salată de vinete poate fi servită alături de pâine proaspătă sau ca garnitură pentru diverse feluri de mâncare. Este o rețetă simplă, dar plină de savoare, perfectă pentru a evidenția gustul delicios al vinetelor coapte.

CITEȘTE ȘI...