S-a trezit din comă după 12 ani – primele cuvinte pe care le-a rostit au îngrozit familia şi medicii

Martin Pistorius, din Africa de Sud, a petrecut mai bine de un deceniu în comă. Martin avea 12 ani când, într-o zi, s-a întors bolnav de la şcoală. Starea lui s-a înrăutăţit. Şi-a pierdut controlul muşchilor şi a încetat să comunice.

Doctorii au fost siguri că este vorba de o boală neurodegenerativă şi le-au spus părinţilor că băiatul nu mai este conştient de lumea din jurul lui.

După 12 ani de comă, Martin s-a trezit şi spune că a fost conştient în toată această perioada, dar nimeni nu a observat asta. Acum, el nu poate să vorbească şi foloseşte de un computer pentru a comunica.

El spune că aşa a aflat cum sunt cu adevărat oamenii, atunci când cred că nimeni nu îi vede. Într-o seară mama lui, crezând că e inconştient, i-a spus: “Sper să mori!”. Femeia regretă acum că a spus asta.

Mai mult, Martin a spus că nu a existat niciun spital în care a trăit în cei 12 ani, în care să nu fi văzut cazuri de abuz verbal fizic sau sexual.

Unul dintre fizioterapeutii din aceste spitale a observat că Martin e conştient şi poate să comunice cu ajutorul ochilor. Aşa a început recuperarea. El a reuşit să termine o facultate şi să se căsătorească.

“Nu subestimaţi puterea minţii şi importanța iubirii”, a spus Martin.

După ani întregi petrecuți într-o stare pe care majoritatea o considerau comă profundă, Martin Pistorius a izbucnit în lumina conștienței, dezvăluind o poveste uluitoare despre durere, supraviețuire și forța incredibilă a minții umane.

În timp ce corpul său părea imobil și fără reacții, mintea lui Martin a fost martoră la tot ceea ce se întâmpla în jurul său. Cu toate că medicii îl considerau într-o stare de inconștiență, el a simțit fiecare cuvânt dureros, fiecare privire disperată și fiecare moment de neglijență din partea celor din jurul său. A fost o mărturie dureroasă a întregii sale existențe, ceea ce a adus o nouă perspectivă asupra firii umane și a resurselor nebănuite pe care le deținem în adâncul minții.

Însă, ceea ce i-a dat o șansă de revenire a fost observația atentă și empatia unui fizioterapeut care a remarcat semnele subtile ale conștienței lui Martin. Prin comunicarea cu ajutorul ochilor, a reușit să schițeze un drum către revenirea în lumea exterioară.

În timp ce își redobândește libertatea și capacitatea de a comunica prin intermediul unui computer, Martin a devenit un simbol al rezilienței umane. A reușit să-și continue educația, să-și recâștige independența și, mai ales, să își întemeieze o familie.

În spatele acestei povestiri uimitoare se ascunde o lecție importantă despre iubire, compasiune și puterea inimaginabilă a minții umane. Deși a experimentat latura întunecată a omenirii, Martin a ales să împărtășească un mesaj puternic de speranță și de a nu subestima niciodată puterea de vindecare pe care o poate oferi iubirea și susținerea din partea celor din jur.

Povestea lui Martin Pistorius ne amintește că, în ciuda obstacolelor incredibile, putem găsi puterea de a ne reconstrui viețile și de a aduce lumină chiar și în cele mai întunecate momente. Este un apel la empatie și înțelegere, subliniind că fiecare individ are o poveste care merită să fie ascultată și înțeleasă.

CITEȘTE ȘI...