Reteta traditional Romaneasca de carnati facuti in casa. Salveaz-o, ca sa o ai pentru Craciun

Ingrediente (pentru 25 carnati): 3 kg carne porc mai grasa 1,5 kg carne vita 3 capatani usturoi 1 lingura cimbru uscat 2 linguri boia dulce 1 lingura boia iute 1 lingurita piper sare grunjoas ½ lingurita ienibahar mate de porc

Mod de preparare: 1. Cureti matele si le speli. Le razuiesti cu dosul unui cutit sau cu o lingura de lemn, dar ai grija sa nu le rupi. Separat, dizolvi o lingura cu varf de sare grunjoasa in 300 ml de apa. 2. Tai carnea de porc si de vita bucati mici, o toci si o pui intr-un vas.

Pisezi usturoiul, il freci cu un praf de sare, torni putina apa si omogenizezi. Adaugi mujdeiul peste carne si toate condimentele, mai putin sarea. Amesteci si pui treptat din saramura, framantand bine. Lasi sa se aromatizeze peste noapte. 3. Montezi palnia de carnati la masina de tocat si umpli matele.

Ai grija sa nu fie prea indesati, pentru ca in momentul in care se usuca se pot sparge. Cand termini, ii lasi atarnati cateva ore in bucatarie sa se usuce, apoi ii scoti pe balcon si ii insiri pe sarma, sa se zvante la rece.

Bonus: Prajitura „O noapte la Venetia” – Nu va pot spune decat atat: e geniala

Este o prajitura delicioasa si spornica si mai ales aspectuoasa, tocmai potrivita pentru orice zi festiva. Ingrediente: Pentru blat de cocos: 6 albusur 125 g zahar un praf sare 100 gr nuca de cocos 50 g faina Pentru blat de cacao: 5 oua 100 g zahar 30 ml ulei 100 g faina 2 linguri cacao un praf sare Citeste si Am pus pe masa familiei un delicios ostropel la ceaun.

Numai lingurele se auzeau in timp ce mancau, asa de mult le-a placut Pentru crema: 6 galbenusuri 150 gr zahar 6 linguri lapte 200 gr unt zeama de la 1/2 lamaie un praf sare Pentru glazura: 250 gr ciocolata 150 ml frisca lichida

Mod de preparare: Pentru blatul de cocos, se bat albusurile spuma cu putina sare, apoi se adauga, treptat, zaharul, nuca de cocos si faina. Compozitia se intinde in tava tapetata cu hartie de copt. Pentru blatul de cacao, se bat albusurile spuma cu putina sare, apoi se adaugaa, treptat, zaharul si se obtine o bezea ferma.

Se adauga unul cate unul galbenusurile, apoi uleiul si faina cernuta impreuna cu cacaua. Compozitia obtinuta se intinde peste cea de cocos si se da tava la cuptor pentru 35 de minute, la 180.

Pentru crema, se freaca galbenusurile spuma cu zaharul si putina sare, apoi se dilueaza cu laptele si se fierbe crema pe baie de abur, amestecand continuu pana cand se va ingrosa ca o budinca. Se lasa sa se raceasca si se amesteca cu untul moale si se potriveste gustul cu zeama de lamaie.

Crema se intinde peste prajitura deja racita si se da la frigider pentru 30 de minute. Pentru glazura, se incalzeste frisca lichida si se topeste ciocolata rupta in ea, amestecand continuu. Se lasa sa se tempereze usor, apoi se intinde deasupra prajiturii. Se da din nou prajitura la rece pana se intareste ciocolata, apoi se poate portiona.