Reteta pentru Prajitura Noapte Venetiana

Ingrediente pentru blat :

350 gr făină, un plic praf de copt, 80 gr cacao, 250 gr unt, 2 ouă întregi, 4 albuşuri, 250 gr zahăr, 250 ml lapte, o linguriţă cu vârf coajă de lămâie

Ingrediente pentru crema :

4 gălbenuşuri, 150 gr zahăr, 550 ml lapte, 50 gr amidon, o fiolă esenţă de vanilie, 100 gr unt

Ingrediente pentru sirop :

200 ml apă, 100 gr zahăr, 2 linguri esenţă de cafea sau de rom

Ingrediente pentru decor :

350 gr ciocolată amăruie, 20 g unt cu 80% grasime

Mod de preparare.

Prepararea cremei . Intr-o oala se pune la incălzit laptele amestecat cu esenţa de vanilie si se lasa pana se infierbanta, apoi se ia oala de pe foc.
Separat se freacă gălbenuşurile cu zahărul şi amidonul pana se spumeaza. Se toarnă in fir subtire compozitia de ou peste laptele fierbinte si se amesteca usor cu un tel .

Compozitia de cremă se pune la fiert pe foc mic amestecând continuu , până ce crema se îngroaşă precum o budincă, apoi se ia de pe foc si se lasa la racit . Cand este rece se adaugă untul tinut la temperatura camerei şi se mixează până se topeşte untul si se obtine o crema fina. Se acoperă crema cu o folie alimentară şi se dă la rece pană se pregăteste blatul.

Prepararea blatului. Intr-un bol adanc se cerne făina si peste se pune cacaoa şi praful de copt. Albuşurile celor două ouă se pun împreună cu cele 4 albuşuri ( rămase de la prepararea cremei )

şi se mixează cu un praf de sare pana se obtine o spuma tare ca o bezea . Separat se freacă untul cu zahărul pana se spumeaza, apoi se adaugă pe rând gălbenuşurile, coaja de lămâie, laptele tinut la temperature camerei si compozitia de făina.

Se amesteca bine pana se omogenizeaza ingredientele,apoi se încorporează in compozitie bezeaua si se amesteca uşor cu o lingură cu miscari de jos in sus pan aobtinem o compozitie bine legata. Se unge cu ulei şi se tapetează cu hârtie de copt o tavă cu dimensiunea de 30×35 cm cu pereţii înalţi.

Se toarnă compoziţia în tavă , şi se coace circa 30-35 minute in cuptorul incins la 180C. Dupa ce s-a copt se scoate tava din cuptor şi se lasă blatul sa se răceasă complet.

Dupa ce s-a racit blatul se taie in 2 foi, una mai groasa alta mai subtire.

Prepararea siropului. Intr-o oală se pune apa cu zahărul la fiert si se fierbe pană se topeste zahărul. După primul clocot se ia oala de pe foc si se adaugă esenţa de cafea sau de rom, se amestecă si se lasă la răcit.

Prepararea glazurii. Ciocolata se rupe in bucatele,se pune intr-un bol adanc metalic, se adauga untul si se topeste ciocolata la bain marie.

Se amesteca continuu pana se topeste ciocolata,apoi se ia vasul de pe baie de aburi si se lasa la racorit pana ajunge la temperatura camerei.

Asamblarea prajiturii. Prima foaie de blat se pune intr-o tava(normala sau cu peretii detasabili) si se insiropeaza.

Peste foaie se intinde un strat de crema si se niveleaza. A doua foaie de blat se farimiteaza si se presara peste crema.

Peste firmiturile de blat se intinde uniform restul cremei de vanilie. Peste crema de vanilie se toarna glazura de ciocolata si se da prajitura la rece circa 2-3 ore, apoi poate fi portionata si servita.

CITEȘTE ȘI...