Am optat pentru o rețetă simplă și rapidă, deoarece timpul meu era limitat
În ceea ce privește crema, am optat pentru un ganache de ciocolată neagră cu tonka, care conferă un gust subtil și rafinat. Am topit ciocolata și am adăugat smântână, obținând o cremă catifelată și delicioasă. Acest ganache este perfect pentru a completa gustul bogat al blatului de ciocolată.
Deși nu am putut realiza tortul sofisticat pe care mi l-am propus inițial, am fost mulțumită că am reușit să îi ofer soțului meu o delicatesă dulce și reconfortantă, care să îi aducă un zâmbet pe buze după o săptămână lungă și obositoare în delegație.
Reteta Tort Rapid de Ciocolata – Ingrediente (forma 18 cm ø)
Blat rapid de ciocolata – Ingrediente
150 g faina
170 g zahar
170 g unt
3 oua mari
50 g cacao (am folosit cacao olandeza)
4 g praf copt
1 varf cutit bicarbonat
1 varf cutit sare
1 pastaie de vanilie (doar semintele)
Ganache de ciocolata cu tonka – Ingrediente
400 ml smantana naturala pentru frisca
350 g ciocolata lapte/neagra (50% continut cacao)
1/4 pastaie tonka rasa
Blat rapid de ciocolata – Mod de preparare
Intr-un vas punem untul moale, zaharul, sarea, ouale, cacaua, faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul, ulterior cernuta printr-o sita deasa, si semintele pastaii de vanilie.
Mixam toate ingredientele pana la omogenizare, nu mai mult. In cazul in care consistenta este mai densa decat cea din poza de mai jos, adugam 2 linguri cu lapte.
Tapetam forma cu unt si faina, adaugam aluatul in forma, il nivelam si il coacem in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru cca 25 de minute.
Dupa 20 de minute de coacere infigem o scobitoare in centrul blatului. Daca iese curata, il scoatem din cuptor, in caz contrar, il mai lasam inca 5-10 minute la copt.
Lasam blatul sa se raceasca 5-10 minute in forma, apoi il scoatem din forma si il punem pe un gratar unde il vom lasa sa se raceasca complet. Dupa ce s-a racit, il taiem in 2-3 foi.
Ganache de ciocolata si tonka – Mod de preparare
Taiem ciocolata in bucatele mici.
Punem smantana lichida intr-o craticioara si adaugam tonka rasa fin. In momentul in care smantana este foarte fierbinte (atentie, nu trebuie sa fiarba deloc), stingem focul si adaugam ciocolata rasa.
Amestecam pana cand ciocolata este complet topita, o lasam crema sa se raceasca la temperatura camerei, apoi o punem in frigider pentru cca 20-30 de minute.
Mixam crema pana cand isi dubleaza volumul si se deschide la culoare.
Asamblare tort rapid de ciocolata cu ganache de ciocolata
Asezam prima foaie de blat pe o farfurie sau un platou si, cu ajutorul unui sac a poche, formam un strat uniform de crema de ciocolata. Il nivelam cu grija, adaugam a doua foaie peste crema, formam un alt strat de crema, iar peste ea ultima foaie de blat.
Punem crema ramasa intr-un sac à poche si o distribuim din loc in loc pe suprafata tortului. Punem tortul rapid de ciocolata in frigider pentru cca 1-2 ore.
Il scoatem din frigider cu 20 de minute inainte de a-l servi. Il pudram cu putina cacao si il gustam cu pofta. Este foarte gustos si rapid de facut.