Oana Goloiu, 35 de ani, psiholog de profesie, și-a dorit să fie din nou aproape de familia și de prietenii ei din copilărie și a luat decizia să revină cu viața ei în România

Oana Goloiu a renunțat la soarele din Castellón de la Plana, la plajele cu palmieri și la marea transparentă, la terasele gălăgioase înghesuite în centrul orașului, la verile toride, la străzile curate,

la ficusul centenar din Plaza María Agustina, la umbra căruia se întâlneau acum 10-15 ani românii care-și căutau de muncă,

la tortilla, la paella și la tapas, la Les Festes de la Magdalena, cea mai mare sărbătoare a orașului, la artificii, procesiuni și care alegorice,

la prietenii ei spanioli, la melodiosul dialect valencian și la jobul de psiholog la Crucea Roșie din Castellón de la Plana.

Castellón de la Plana, orașul în care Oana a locuit timp de 16 ani Tânăra subțire, cu părul creț și negru, cu degete lungi și gesturi delicate, a plecat din România la 19 ani din cauza sărăciei, pentru că mama ei nu-și permitea s-o țină la facultate.

Anul acesta, la 35 de ani, Oana s-a întors acasă pentru a fi alături de familia și de prietenii ei din copilărie.

Viața în Spania, sub soarele mediteranean E o zi călduroasă de aprilie și terasele din Plaza de la Muralla Liberal, în centrul orașului Castellón de la Plana, sunt pline de spanioli ieșiți în pauza de masă.

Mi s-au uscat buzele și mă ustură nasul și pomeții arși de soarele mediteranean.

Afară sunt 20 de grade și simțim că se apropie zilele toride de care s-au plâns majoritatea românilor pe care i-am cunoscut aici.

La unul dintre interviurile la care a fost, bărbatul care-i punea întrebări a început să flirteze cu ea.

„Am simțit că sunt femeie, nu că sunt un profesionist, nu că am idei bune, nu că am experiență. I-am spus:

«Dacă vrei să continuăm să stăm de vorbă, trebuie să-ți schimbi total atitudinea. Așa cum eu te respect pe tine pentru munca ta, tu mă vei respecta pentru munca mea».

A făcut o față, nu putea să creadă.“ După experiența asta, s-a întâlnit cu mătușa ei și i-a spus revoltată ce i s-a întâmplat.

Mătușa ei i-a spus că ar trebui să se bucure că arată bine și să profite de asta.

Oana crede că mai sunt multe de schimbat în mentalitatea românilor și se bucură că poate face parte din schimbare.

„Într-un fel sau altul, mă simt acasă. Nu știam cum e să te simți acasă“, spune Oana.

CITEȘTE ȘI...