Cunoscuta și apreciata nutriționistă Mihaela Bilic a vorbit despre eficiența renunțării la un singur aliment, pentru a slăbi spectaculos.
Iată mesajul doamnei doctor Mihaela Bilic: ”Nimic nu se compara cu mancarea gatita cand vine vorba de preparate echilibrate si sanatoase. Orice ai manca gata ambalat dintr-un pachet sau orice pui la repezeala pe pâine din frigider are volum mic si multe calorii.
Orice poti manca rece in picioare, in masina sau in canapea la televizor ingrasa mai tare decat o farfurie de ciorba sau de tocaniță.
Pentru cei care vor sa slabeasca exista chiar recomandarea sa nu aiba la îndemână decat mancare care trebuie gatita/incalzita/mancata cu tacâmuri.
Dar si gatitul asta poate fi o capcana daca nu suntem atenti la ulei. Avem in traditiile culinare uleiul ca si ingredient obligatoriu in orice preparat, totul incepe cu „se pune ulei in cratiță”( La 100cal/lingura pot sa va spun ca obiceiul asta ne „costa” silueta.
Orice mancare cu legume poate deveni bomba calorica in functie de cat ulei contine, nu e nevoie sa fie șnițel, chiftele sau pește prăjit ca sa ne ingrăsăm, o facem si cu un ghiveci care are ulei.
Nu conteaza tipul de ulei, toate au 900cal/100ml. Iar gustul pe care il dă mancarii e relativ, mai degraba e in credința noastra ca fara ulei nu se poate.
In Franta pacientii obezi sunt obligati sa asiste la o lectie de gatit in care nu se foloseste ulei, tocmai pentru a vedea/simti ca gustul nu depinde de el. Cu sos de rosii, condimente si ierburi aromate se obțin preparate mai gustoase.
Apoi, daca avem carne, pește sau branza intr-o mancare savoarea e garantată. „Economia” pe care o faceti in bugetul caloric e uriașă dacă eliminati uleiul de gatit.
Si pe lângă silueta, sanatatea voastra va avea de caștigat scăpând de prezenta lui Omega 6 cu efect pro-inflamator.
Va provoc la o incercare: renunțați o luna la sticla de ulei de gătit si descoperiți ce gust are mancarea fara el. Lasati doar 1-2 linguri/zi de ulei crud, pus peste salate. Veți slăbi, vă promit!”, conchide nutriționistul.
BONUS
Minus 3 kilograme în 2 săptămâni – Slăbiți sănătos cu dieta medicului nutriționist Mihaela Bilic
Cunoscută ca unul dintre nutriționiștii de succes ai țării noastre, Mihaela Bilic este medicul care a reușit să schimbe viețile multor oameni (inclusiv vedete, de aici titlul primit de „nutriționistul vedetelor”).
Dieta Mihaelei Bilic a devenit foarte căutată în ultima perioadă, promițând o pierdere în greutate de până la 3-4 kilograme în doar 2 săptămâni.
Kilogramele suplimentare au devenit o problemă importantă, motiv pentru care din ce în ce mai mulți oameni se îndreaptă spre diferite regimuri alimentare în dorința de a-și redobândi silueta.
Dar când alegem dieta pe care dorim să o urmăm, trebuie să luăm în considerare câteva aspecte și să o alegem pe cea mai potrivită pentru noi.
Dieta pe care o vom urma NU trebuie:
să ne sperie;
să ne pună sănătatea în pericol.
Nutriționista Mihaela Bilic a scris o carte intitulată „Trăiesc, deci mă abțin”, care ne ajută să înțelegem ce înseamnă o dietă sănătoasă și eficientă. De la bun început, este foarte important să stabilim un obiectiv – numai în acest fel vom putea reuși.
Ideal ar fi ca, de la bun început, să solicităm sfatul unui specialist pentru a monitoriza evoluția noastră pe parcursul regimului alimentar. Un lucru foarte important îl reprezintă și renunțarea la produsele nesănătoase din bucătărie.
O dietă sănătoasă trebuie să îndeplinească cele 3 condiții de mai jos:
Conține cele 3 grupe principale de macronutrienți (proteine, glucide și lipide) în proporțiile corecte și asigură mineralele și vitaminele necesare.
Pentru a menține greutatea, o femeie trebuie să consume în medie între 1500 și 1800 de calorii și un bărbat între 1800 și 2100 de calorii. Pentru a pierde în greutate, trebuie să reducem treptat numărul de calorii consumate zilnic, pentru a nu ne pune sănătatea în pericol, oferindu-i organismului aportul necesar de vitamine și substanțe nutritive.
Numărul de kilograme pe care îl putem pierde în mod sănătos, într-o săptămână, se situează între 0,8 și 1,5 kg.
Nu ar trebui să ne dăm bătuți atunci când observăm că procesul de scădere în greutate a stagnat timp de câteva zile sau a devenit mai lent. Trebuie să continuăm dieta, deoarece există mai mulți factori care influențează pierderea în greutate.
Ce ar trebui să facem pentru a slăbi?
Serviți masa într-o atmosferă liniștită, acordând un timp de 15-30 de minute.
Includeți 3 mese principale în rutina zilnică, respectând intervalul de 4-5 ore între ele; masa de seară se recomandă a fi consumată cu cel puțin 2-3 ore înainte de culcare.
Eliminați alimentele și mâncărurile nesănătoase (fast-food, chipsuri, sosuri de maioneză, produse de patiserie, băuturi carbogazoase, dulciuri ș.a.)
O dată pe săptămână puteți mânca orice doriți, doar la o singură masă (prânz), cu condiția să nu faceți abuz. Efortul pe care îl depuneți pentru a slăbi va fi astfel mai mic.
Sportul în timpul dietei este foarte important, ne ajută să ardem din caloriile consumate, să ne tonifiem masa musculară și să ne relaxăm (fizic și psihic).
Variante de mic dejun
un iaurt de 150 de grame și o banană
omletă din două ouă (fără ulei) cu o felie de pâine prăjită, un castravete și o roșie
un baton cu cereale și o ceașcă (aproximativ 250 ml) de lapte semidegresat
un iaurt (150 ml) cu o porție de fulgi de ovăz (70-100 g)
două felii de șuncă (slabă) cu o felie de pâine de secară și o roșie
trei biscuiți cu o jumătate de cutie de brânză de vaci
două ouă fierte cu o felie de pâine prăjită, 3-6 măsline și o roșie
Variante pentru masa de prânz
o salată mare grecească din roșii, ardei, castraveți, măsline, o bucățică de brânză feta și ceapă, împreună cu un ou fiert și o felie de pâine integral
o omletă făcută din două ouă, puțină șuncă, ciuperci, împreună cu o salată verde și o felie de pâine integrală
lipie mică cu pui și usturoi (făcută fără cartofi prăjiți și fără maioneză) cu o salată mare
o porție de paste cu sos de roșii (sos Bolognese)
o porție de supă sau ciorbă, făcută cu carne slabă și multe legume (puteți folosi și puțini cartofi), consumată fără smântână; puteți folosi ardei iute dacă vă place
6-8 bucăți de sushi și un bol de supă
150-200 g de carne de vită (sau de pui, curcan) cu o felie de pâine de secară și o salată mare din varză albă
Variante pentru cină
o salată verde, cu morcov și țelină, piper, castravete, roșii, ou fiert, o cutie de ton și 7-8 măsline verzi
o salată cu piept de pui, curcan sau somon afumat
o bucată de pește făcută la cuptor (cu puțin unt sau ulei și ierburi aromate) sau legume crude
o porție mică sau medie de piept de pui sau curcan, cu legume gătite (broccoli, conopidă, vinete, dovlecei, ciuperci)
o porție mică de carne de porc macră (mușchi, cotlet) cu salată sau legume pe grătar
o porție medie de somon la grătar, cu sparanghel sau broccoli fierte
Gustări
o mână mică de nuci, arahide, fistic sau migdale, crude
un pumn mare de semințe de dovleac sau de floarea-soarelui
măsline negre sau verzi
3-6 roșii cherry
2 biscuiți cu puțină cremă de brânză