Liviu Dragnea a pierdut contestația pe care a formulat-o la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) împotriva condamnării din Dosarul Referendumului din 2012.

UPDATE: Liviu Dragnea a reacționat, nemulțumit, după ce i-a fost respinsă contestația de către judecătorii CEDO. El acuză o decizie politică, împotriva sa.

„Decizia venită astăzi de la CEDO, din păcate, îmi confirmă și ne confirmă că instituțiile din justiție sunt un instrument politic cumplit care calcă în picioare ORICE. Libertatea, demnitatea, dreptatea. Nu aveam nicio așteptare, recunosc, pentru că am renunțat de mult la naivitatea de a mai crede în instituțiile europene politizate până la ultima fibră și până la ultimul funcționar.

Înțelegem cu toții astăzi că străinii nu aveau cum să întoarcă o decizie instrumentată și decisă de mult, pe alte meleaguri. Mă așteptam la așa ceva, încă de când Iulia Motoc (judecătorul român de la CEDO) s-a lăudat că – indiferent de argumentele mele! – acțiunea mea va fi respinsă, iar ea se va ocupa personal de asta.

Dragi români, nu mă mai miră nimic și nu mai aștept nimic. Ca și în cazul dosarului DGASPC Teleorman, și în cazul Referendumului există încălcări de procedură, există inconsistențe și breșe în argumentație. Nu i-a interesat, nu le-a păsat. Miza rămâne, comanda primează. Iar miza a fost ca eu să fiu precum cei pe care îi vedeți astăzi în fruntea țării: predați, vânduți, slugarnici. Niciodată!

Știu că sunt mulți cei ce vor să fiu redus la tăcere. Nu doar aici, în România. Însă a fost un risc pe care mi l-am asumat din prima zi când am decis să lupt pentru țara asta. Nu a fost o decizie pe care am luat-o cu inima ușoară, dar a fi patriot înseamnă să îți asumi că vor fi momente când va trebui să alegi între tine și interesul țării. Iar ce nu au înțeles ei este că eu nu sunt de vânzare și nici destinul acestui popor.

Mergem înainte, până la capăt, dragi români, dragi patrioți”, a transmis Liviu Dragnea pe Facebook.

Fostul președinte al PSD a susținut, în contestația pe care a formulat-o, că nu a avut parte de un proces echitabil. În acest sens, el a arătat că doi dintre judecătorii care l-au judecat nu au semnat hotărârea de condamnare.

Practic, el a încercat să scape de o condamnarea pe care a primit-o, cu suspendare, și și-a încercat norocul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Magistrații europeni, din cadrul CEDO, au respins cererea lui Liviu Dragnea, astfel că acesta a rămas cu condamnarea. Decizia instanței europene este definitivă și nu mai poate fi atacată.

„Prin urmare, în hotărârea sa din 24 aprilie 2017, Înalta Curte nu a stabilit «acuzația penală» împotriva reclamantului, ci a hotărât pur și simplu că motivul invocat de domnul Dragnea în susținerea obiecției sale nu a împiedicat executarea hotărârea definitivă din 22 aprilie 2016 de condamnare a acestuia, în sensul Codului de procedură penală. Prin urmare, plângerea reclamantului era incompatibilă ratione materiae cu articolul 6 din Convenție și a fost respinsă”, arată decizia CEDO.

CITEȘTE ȘI...