În România a nins noaptea trecută. Zonele acoperite de un strat consistent de omăt: „De la 22 de grade la 0 grade”

Deși calendaristic ne aflăm în plină primăvară, unele regiuni din România experimentează condiții meteorologice specifice iernii. În ultimele zile, temperaturile au scăzut brusc, trecând de la valori de peste 30 de grade Celsius la ninsori abundente și temperaturi apropiate de îngheț.

Locul acoperit de zăpadă în luna aprilie 2024 În special în zona Apusenilor, locuitorii s-au trezit cu un peisaj de iarnă autentică, acoperit de un strat consistent de zăpadă. Un internaut a descris situația pe rețelele sociale: „Din Apuseni, bună dimineața! A venit iarna! A nins și ninge în continuare în Apuseni. Nu trebuie să ne mire episodul acesta de ninsoare. Este încă dreptul ei calendaristic. Vara, vara draguța, s-a grăbit să își facă apariția.”

Această revenire a iernii nu a afectat doar Apusenii, ci și alte zone ale țării, inclusiv județul Cluj. La Mărișel, reprezentanții unei cabane au comentat pe rețelele sociale schimbarea drastică a vremii: „Una caldă, una rece… De la 22 de grade la 0 grade. În mai puțin de 24 de ore.” Cod galben de vreme rea în România Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a răspuns acestor schimbări neașteptate prin emiterea unui cod galben de vreme rea, care acoperă aproape întreaga țară.

Conform ANM, până astăzi la ora 15:00, regiunile Banat, sudul Crișanei, Transilvania și zonele montane vor experimenta perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. A fost prognozată instabilitate care include averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului cu rafale de până la 70 km/h, izolat vijelii și grindină.

Cantitățile de apă prognozate sunt semnificative, local urmând să se înregistreze între 20 și 25 de litri pe metru pătrat și, izolat, peste 40 de litri pe metru pătrat. Situația nu este așteptată să se îmbunătățească rapid, având în vedere că instabilitatea atmosferică va persista și în zilele următoare, extinzându-se în regiunile vestice și centrale, și eventual în restul țării.

CITEȘTE ȘI...