Fostul președinte a murit

Fostul preşedinte a murit, după ce fusese testat pozitiv cu COVID-19, scrie Agerpres.

Starea de sănătate a fostului preşedinte s-a deteriorat începând de duminică.

Originar din Bengal, Mukherjee a fost un protejat al fostului premier Indira Gandhi, dar cariera sa a intrat într-un con de umbră după asasinarea acesteia în 1984.

Devenit mâna dreaptă a premierului Manhoman Singh, a îndeplinit funcţiile de ministru al apărării, de externe şi de finanţe în guverne conduse de Partidul Congresului, acum în opoziţie. Era considerat un reputat negociator şi avea prieteni de ambele părţi ale scenei politice.

În 2012 a acceptat funcţia, în mare parte ceremonială, de preşedinte al Indiei.

„El a lăsat o urmă de neşters asupra traiectoriei de dezvoltare a naţiunii noastre”, a scris pe Twitter premierul Narendra Modi, din partidul rival Bharatiya Janata, naţionalist.

„Un savant prin excelenţă, un om de stat impunător, a fost admirat în întreg spectrul politic şi de toate segmentele societăţii”, a adăugat Modi, postând o imagine care îl arată atingându-i picioarele lui Mukherjee, în semn de reverenţă.

Cu tristețe profundă, India a pierdut un lider de marcă în fostul său președinte, Pranab Mukherjee, care a încetat din viață în urma complicațiilor provocate de infecția cu COVID-19. Starea sa de sănătate s-a deteriorat rapid începând de duminică, culminând cu o pierdere adânc regretată în ziua de azi.

Originar din Bengal și protejatul fostului premier Indira Gandhi, Mukherjee a trăit o carieră impresionantă, devenind mâna dreaptă a premierului Manmohan Singh. A ocupat funcții de maximă importanță, precum ministru al apărării, al afacerilor externe și al finanțelor în guvernele conduse de Partidul Congresului, devenind cunoscut pentru abilitățile sale de negociator și pentru relațiile sale extinse în lumea politică.

În 2012, Pranab Mukherjee a acceptat funcția de președinte al Indiei, o poziție în mare parte ceremonială, dar pe care a onorat-o cu demnitate și devotament. A lăsat o amprentă semnificativă asupra traiectoriei de dezvoltare a țării, fiind recunoscut ca un lider al înțelepciunii și al stabilității.

Primele reacții la vestea trecerii sale au venit de la liderii politici, inclusiv de la premierul Narendra Modi, membru al partidului rival Bharatiya Janata. Modi a exprimat profundul său respect pentru Mukherjee, numindu-l un savant prin excelență și un om de stat impunător. Mesajul său de condoleanțe a fost însoțit de o imagine simbolică, în care premierul atinge picioarele lui Mukherjee într-un gest de reverență.

În aceste momente de durere, națiunea indiană se unește pentru a-și exprima recunoștința față de contribuția remarcabilă a fostului președinte la progresul țării și pentru amprenta sa durabilă în inimile și memoriei oamenilor.

CITEȘTE ȘI...