Fostul presedinte a murit la 81 de ani

Laszlo Solyom, fostul președinte al Ungariei, s-a stins din viață, duminică, la 81 de ani.

Laszlo Solyom, fost președinte al Ungariei și primul președinte al Curții Constituționale, academician și profesor universitar, a murit, duminică, la vârsta de 81 de ani, a informat secretariatul fostului președinte, potrivit MTI.

Fostul președinte al Ungariei s-a stins din viață „după o boală îndelungată”, se arată în comunicatul lui Balázs Landi.

La vestea legată de moartea fostului președinte, mai mulți politicieni importanți și partide politice au reacționat. Printre aceștia, și premierul Viktor Orbán și primarul Gergely Karácsony.

Fostul preşedinte al Ungariei, un mare profesor de Drept, a murit. Dumnezeu să-l odihnească pe Laszlo Solyom!”, a scris Orban, alături de o fotografie în care apar împreună.

Laszlo Solyom s-a născut la 3 ianuarie 1942, la Pécs, unde a studiat Dreptul și a absolvit în 1964. A fost preşedinte al Ungariei din 2005 până în 2010, potrivit Mediafax.

Omagiat de Viktor Orban
Membru fondator al Forumului Democrat (MDF, conservator), partidul care a câştigat primele alegeri libere în 1990, el s-a autosuspendat imediat ce a fost chemat să facă parte din Curtea Constituţională.

După studii în oraşul natal şi în Germania, a lucrat la Institutul de Drept al Academiei de Ştiinţe (1969-1983) şi apoi ca profesor de drept la Universitatea ELTE (1983-1989).

Calm şi modest din fire, fluent în germană, franceză şi engleză, Laszlo Solyom a primit Premiul german Humboldt în 1999 şi Premiul Imre Nagy în 2003 pentru cei care au contribuit la instalarea democraţiei.

În ciuda criticilor sale la adresa Constituţiei Ungariei care limitează independenţa sistemului judiciar, adoptată de Viktor Orban din 2011, şi în ciuda distanţării sale de guvernul ungar, premierul naţionalist i-a adus un omagiu pe Facebook.

Fostul preşedinte al Ungariei, „un mare profesor de Drept, a murit. Dumnezeu să-l odihnească pe Laszlo Solyom!”, a scris Orban, însoţindu-şi mesajul cu o fotografie cu ei împreună.

CITEȘTE ȘI...