Florin Bălănică, medicul care a slăbit 100 de kilograme, dar nu crede în diete: „Cuvântul ar trebui scos din dicționar”

În ciuda faptului că bradul reprezintă un simbol al sărbătorilor de iarnă, al bucuriei, în popor se spune că nu e bine să-l plantezi lângă casă. Superstiţia spune că bradul plantat în curte ar aduce moarte şi ghinion pentru familie şi casă.

În Moldova se spune că dacă plantezi un brad în curte, moare cineva din familie, iar în Muntenia există superstiţia că bradul plantat în grădina casei aduce ghinion în familie.

Bătrânii spun că nu e bine ca o familie să planteze un brad în curtea casei, pentru că se va destrăma.

Superstiţioşii susţin că şi bradul care a fost tăiat de pe locul unei case şi ulterior se construieşte locuinţa din lemnul lui aduce nenoroc. „Casa nu va ţine”, spun aceştia.

Răşina lui lecuieşte diferite boli, sub formă de alifie în care babele puneau ceară, seu, coada şoricelului, scrum de copită de cal, pînză de păianjen, toate plămădite în rachiu. Cu alifia aceasta se ungeau bubele. Rămurelele tinere erau puse în băi contra reumatismului. Ceaiul din conuri verzi era dat contra durerilor de stomac.

Superstiţia spune să nu răsădeşti brad, căci vei muri cînd rădăcina lui va fi cât capul tău. Se mai zice în folclor că anul va fi bogat în toate atunci cînd bradul face cucuruzi mulţi, cu polen galben, notează monitorulexpres.ro.

Cu toate acestea, brazii sunt foarte prezenți în amenajările peisajistice contemporane și sunt preferați de mulți români pentru amenajarea grădinilor.

Bradul este ales pentru că este veșnic verde și oferă un strop de culoare în fiecare anotimp, iar pe de altă parte, coroana bogată poate fi un bun paravan care să vă asigure intimitate, mai ales dacă plantați mai mulți.

Dacă plantați un brad, țineti cont de faptul ca radacinile brazilor se dezvolta mult pe lateral, la suprafata pamantului, si nu in adancime. Din acest motiv, cand sapati groapa, asigurati-va ca are un diametru cel putin egala cu circumferinta crengilor bradului.

CITEȘTE ȘI...