EXCLUSIV! Raport incendiar! Jaf la drumul mare. Avem un primar pe cinste. A furat intr-un an, cat nu au putut altii in patru

• Primarul comunei Barnova a alocat sporuri angajatilor, fara respectarea legii, sub denumirea „spor secret de serviciu” • Camera de Conturi a finalizat un control ce viza anul 2016, atunci cand Mihai Balan a fost ales primar • O serie de inginerii au fost facute cu o firma din subordinea Primariei • Florin Vornicu, fost consilier local, acuza ca se alocau fonduri care se intorceau la primar • „In urma unei sesizari facute de mine, Curtea de Conturi Iasi s-a deplasat la Primaria Barnova, unde a efectuat un control. Rezultatele acestui control nu au fost aduse la cunostinta functionarilor din Primarie si nici Cosiliului Local. Ei au solicitat rezultatul, dar primarul il tine secret”, spune Vornicu • Reporterii BZI au incercat sa obtina un punct de vedere din partea primarului de Barnova, dar acesta nu a putut fi contactat • Abaterile trebuie remediate pana la jumatatea acestui an

Dezastru in comuna Barnova. Venit pe fotoliul de primar in 2016, Mihai Balan, membru PSD, are de trecut in aceasta perioada printr-o mare cumpana. Deloc atent cu cheltuirea bunului public, a atras controlul auditorilor de la Camera de ConturiIasi.

Astfel, toate cheltuielile si toate achizitiile din 2016 au intrat intr-o ampla analiza, insa o mana de ajutor a dat si fostul consilier local PSD, Florin Vornicu. Acesta a facut o sesizare catre Camera de Conturi, prin care arata ilegalitatile comise de primarul Balan.

„In urma unei sesizari facute de mine, Curtea de Conturi Iasi s-a deplasat la Primaria Barnova unde a efectuat un control. Rezultatele acestui control nu au fost aduse la cunostinta functionarilor din Primarie si nici Cosiliului Local. Ei au solicitat rezultatul, dar primarul il tine secret. De aceea, o sa va informez eu. Din raportul Curtii de Conturi reiese ca primarul si acolitii lui au vandalizat bugetul local„, spune Florin Vornicu.

Reporterii BZI au incercat sa obtina un punct de vedere din partea primarului de Barnova, dar acesta nu a putu fi contactat. Nu a raspuns apelurilor telefonice.

Procesul verbal de constatare a fost semnat de auditori pe data de 9 noiembrie 2017. Abaterile constate trebuie remediate de catre Primaria Barnova pana la jumatatea acestui an.

A dat sporuri pe ochi frumosi

Auditorii ieseni scriu, negru pe alb, ca primarul Mihai Balan a aprobat o serie de cheltuieli, nu tocmai ortodoxe. Conform raportului de audit, comuna Barnova a suportat cheltuieli nejustificate in valoare de 19.200 lei, suma ce a fost alocata pentru indemnizatii si sporuri pentru conditii vatamatoare. Beneficiari au fost alesii locali.

Probabil, viata este destul de periculoasa in Consiliul Local Barnova. Aceiasi auditori au descoperit acordarea fara acoperire a unor drepturi salariale mai multor angajati din Primarie. Valoarea acestora este de 85.600 lei, sub forma „suplimentelor salariale, spor secret de serviciu, spor pentru activitatea de control financiar preventiv propriu”.

Mai mult, nici concursurile pentru ocuparea mai multor functii din Primarie nu au fost organizate cu respectarea legii. Procedurile au fost incalcate in cazul concursurilor ce vizau ocuparea functiilor de inspector asistent, sef serviciu administrativ si inspector superior. Totodata, Mihai Balan, prin aparatul de specialitate nu a transmis Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP) achizitiile efectuate direct ce au depasit nivelul sumei de 13 mii lei.

Cheltuieli cu utilaje aflate in garantie

Acelasi raport de la Camera de Conturi mai arata ca primarul Balan a aprobat o serie de cheltuieli privind repararea unui utilaj din administrare, valoarea acestora fiind de 7.500 lei. Gest laudabil, dar respectivul utilaj inca se afla in garantie, obligatia reparatiilor revenind furnizorului. Executivul din Primaria Barnova a acordat si un imprumut societatii din subordine, Servicii Publice Barnova SRL, in valoarea de 10.000 lei. Organele de control spun ca nici aceasta miscare nu este in concordanta cu legea in vigoare. Aceeasi situatie este valabila si pentru repararea altui utilaj aflat in administrarea societatii, adica cheltuieli de 20 mii lei.

Teapa la drumul mare

Toate combinatiile primarului se fac cu Servicii Publice Barnova. Aceasta este acuzatia lansata de fostul consilier Florin Vornicu. „Aloca bani pentru Servicii Publice Barnova si isi ia inapoi banii pe alta cale”, spune Vornicu. Asta spun si auditorii. In septembrie 2016 a fost incheiat un contract cu societatea Wexal Trans Company SRL, din Bistrita, pentru furnizarea unui utilaj. Primaria Barnova a fost deja sanctionata cu 5.000 de lei, deoarce furnizorul nu indeplinea caracteristicile tehnice. Flagrantul abia acum apare.

„Lipsa documentelor de predare-primire efectiva a utilajului si, respectiv de punere in exploatare a acestuia. Conform inspectiei fizice realizate in timpul misiunii de audit, utilajul prezenta un numar de ore de functionare superior datelor inscrise in contractul de furnizare (pe tabloul de bord al utilajului figura un numar de 51.788 ore de functionare, in conditiile in care in contractul de custodie pentru predarea utilajului in exploatare sunt mentionate 6.222 ore de functionare, iar prin caietul de sarcini erau solicitate maximum 5.500 ore de functionare)”, se arata in raportul de audit.

Continuarea o gasiti pe BZI.ro

CITEȘTE ȘI...