Doliu uriaș în teatrul românesc! Dinu Cernescu s-a stins din viață. Regizorul a lăsat în urmă o suferință uriașă

Teatrul românesc intră în doliu. Un important regizor s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani, lăsând în urmă extrem de multă suferință, în rândul celor care l-au apreciat. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Bulandra din București.

Regizorul Dinu Cernescu a murit la vârsta de 88 de ani, a anunţat Teatrul Bulandra. „A plecat în eternitate marele regizor Dinu Cernescu. Dumnezeu să-l ierte şi să-l aşeze în lumină alături de cei aleşi”, este mesajul Teatrului Bulandra.

Născut la 18 octombrie 1935 în Bucureşti, Dinu Cernescu a finalizat în 1957 studiile în regia de teatru la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti. În calitate de asistent de regie, a colaborat cu Ion Sahighian, Marietta Sadova, Vlad Mugur, Sică Alexandrescu şi Moni Ghelerter.

Experiența sa în lumea teatrală cuprinde activitatea la Teatrul Nottara, rolul de regizor artistic la Televiziunea Română și mandatul de director artistic al Teatrului Naţional din Bucureşti în perioada 1994‑1995.

Debutul său pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova a avut loc în 1957 cu spectacolul „Tudor” de Mihnea Gheorghiu. În decursul a peste 50 de ani de colaborare cu Teatrul Nottara, a montat producții remarcabile precum „Hamlet” de William Shakespeare, „Tigrul” de Murray Schisgal și „Viziuni flamande” de Michel de Ghelderode (1968).

Dinu Cernescu a pus în scenă spectacole de referință în cele mai importante teatre din țară, inclusiv „Vizita bătrânei doamne” de Friedrich Dürrenmatt la Teatrul de Stat Brașov, „Amoor” de Murray Schisgal la Teatrul Mic București, și „Tristan şi Isolda” de Jean de Beer la Teatrul Tineretului, Piatra Neamț. A avut, de asemenea, invitații la teatre din Budapesta, Bruxelles, Copenhaga, Tel Aviv, Haga, Praga.

În 2009, a publicat volumul de memorii intitulat „Regizor”. Recunoașterea pentru contribuția sa s-a materializat prin premii precum cel oferit de UNITER în 1993 pentru cel mai bun spectacol TV („Ce zi frumoasa!” de Michel de Ghelderode), distincția A.P.T.R. în același an pentru același spectacol TV și Premiul UNITER pentru întreaga activitate în 2005.

CITEȘTE ȘI...