Doliu uriaș în învățământul românesc. A murit profesorul Alexandru Măxinoiu

Doliu în sistemul de învățământ. A murit profesorul de educație fizică Alexandru Măxinoiu, primul director al Liceului cu Program Sportiv Focșani.

„Alexandru Măxinoiu( 7.03.1945 – 20.11.2023), primul director al LPS Focșani, a plecat dintre noi!Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!Frații, Lucian și Cristina Măxinoiu anunță cu tristețe decesului tatălui lor, profesorul, antrenorul de atletism Alexandru Măxinoiu, care a avut și rolul de director la Liceul Sportiv Focșani”, scrie Sportuldevrancea Focsani.

„Un om este suma actelor sale, aceea ce a făcut, ce face….. Ziua de marți, 21 noiembrie 2023 este marcată drept una tristă pentru suflarea sportivă din Vrancea și nu numai. Renumitul profesor antrenor de atletism Alexandru Maxinoiu a plecat sa întregească pleiada sportului vrâncean pentru veșnicie. Primul director al Liceului cu Program Sportiv Focșani, promotor al performanței sportive și nu numai, domnul profesor Maxinoiu a reprezentat tipologia profesionistului desăvârșit.

Cu un caracter aparte, a căutat de fiecare dată să nu se abată de la principiul olimpismului ‘Ai câștigat continua, ai pierdut continuă’ și întotdeauna a împărtășit asta în jurul său, în rândul elevilor, sportivilor, colegilor săi. Timp de 12 ani mi-a fost antrenor, mentor, și pot spune chiar ‘tată’ deoarece în această perioadă am petrecut mult mai multe ore împreună fie la antrenamente, cantonamente sau liceu, decât cu propriul tată. Domnul profesor Maxinoiu m-a pregătit pentru înalta performanță dar mai mult de atât, pentru viață.

La dânsul am observat că pentru a performa, talentul -indiferent de forma lui- trebuie ajutat cu multă muncă, cu studiu, cu perseverență , cu maxima seriozitate. Nu voi uita nicicând momentele curselor de maraton când in acele vremuri ( jumătatea anilor ’90) la startul unei finale nationale se aliniau zeci de concurenți, multi de la cluburi puternice cum ar fi Steaua, Rapid, ANEFS, Universitatea Cluj, iar domnul profesor cu un calm englezesc mă însoțea la start, mă bătea pe umar și îmi spunea: ‘Bafta, Florine!’. ( Florin era apelativul celor foarte apropiați din familie și a domnului profesor).

Conform celor discutate înainte de cursă, dupa start așteptam efervescenta primului kilometru apoi mă poziționăm in plutonul fruntas. Dintre zeci de glasuri, unul îmi era inconfundabil: ‘Ramai acolo, Florine!’ și urmam cu sfințenie recomandările până aproape de ultimii 5 kilometri când așteptam cu nerăbdare același glas: ‘Acum, Florine!’ Acesta era momentul ce m-a dus de multe ori către victorie. Atât pe mine, și sunt sigur, și pe mulți alți performeri din viața acestui extraordinar antrenor.

Anii de performanță pentru mine s-au încheiat însă, mereu , indiferent de ” competiția” la care am fost înscris parca așteptam să vina de undeva acel atât de motivant îndemn’Acum, Florine!’. Performanța mi-a intrat în sânge datorită acestui OM- Alexandru Maxinoiu si oriunde am fost, unde sunt, și unde voi fi, voi ține cont de ceea ce am învățat: multă muncă, tenacitate, seriozitate și fair-play! Mă înclin in fața acestui minunat performer și formator de caractere și-i promit veșnică recunoștință! Dumnezeu sa vă aibă în pază! Marius Florinel Văsii – multiplu medaliat la campionatele naționale de maraton și semimaraton.”

Necrolog: Valentin, Dan, Ionel, Cătălin, Marius, Tatiana, Nicoleta, Silica, Dana – ‘echipa de aur’ – își exprimă regretul pentru trecerea în eternitate a domnului profesor antrenor Alexandru Maxinoiu, un extraordinar mentor pentru performanță! Sincere condoleanțe familiei”, a transmis un fost elev al celui care a fost profesorul Maxinoiu.

CITEȘTE ȘI...