Rețete

De cand am gasit reteta intr-o carte veche de bucate, o fac in fiecare saptamana. Ai mei le adora – Clatite cu cascaval si verdeata

Ingrediente:

  • oua
  • 1 pahar faina
  • 150 gr cascaval (alege un sortiment tare)
  • 1 legatura patrunjel
  • 2 pahare lapte
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingurita zahar
  • 1 linguita sare
  • 1 lingurita ulei
  • 50 gr unt
  • 1 catel de usturoi

Mod de preparare:

Spala patrunjelul si taie-l marunt, apoi rade cascavalul pe razatoarea mica. Intr-un bol pentru mixer adauga ouale impreuna cu sarea si bate-le foarte bine. Adauga apoi zaharul si continua sa mixezi pana obtii o spuma. Adauga apoi laptele si untul topit, insa ai grija sa nu fie fierbinte. Treptat incorporeaza faina pe care ai amestecat-o in prealabil, cu praful de copt. Adauga apoi cascavalul, verdeata si usturoiul pisat foarte bine.
Unge o tigaie pentru clatite cu uleiul vegetal si prepara clatitele in mod normal. Serveste clatitele calde, cu cascaval ras pe deasupra si cu o lingura de smantana.

Beneficii sanatate patrunjel

Consumat crud sau sub forma de infuzie, decoct, patrunjelul este eficient in tratarea edemelor, infectiilor, asteniei, tulburarilor de circulatie sanguina, hipertensiunii, bolilor reumatice, anorexiei, meteorismului si colicilor abdominale, astmului bronsic, amenoreei si elimina halena (respiratia urat mirositoare). Sub forma de gargara, bai sau spalaturi locale, patrunjelul ajuta la vindecarea plagilor, intepaturilor deinsecte, a conjunctivite, amelioreaza contuziile si pigmentatiile pielii si inlatura durerile dentare.

Patrunjelul contine mai mult fier decat spanacul si mai mult fluor decat orice alt aliment, contribuind astfel la mentinerea unei danturi si a unei osaturi puternice. De asemenea, o legatura de patrunjel furnizeaza mai multe proteine decat 2 oua, devenind un aliat de nadejde  in curele de slabire, deoarece confera senzatia de satietate.

Frunzele si tulpinile de patrunjel neutralizeaza si ajuta la eliminarea toxinelor din organism si sunt eficiente in toate afectiunile ficatului, inclusiv la ciroze sau hepatite, distrugand germenii patogeni si chiar diferite virusuri. In plus, datorita calitatii sale de excelent antioxidant, patrunjelul consumat zilnic de 3 ori pe zi, cate 20 ml de suc impreuna cu alte sucuri naturale ajuta foarte mult la vindecarea cancerului. Sucul proaspat se poate consuma in timpul tratamentului cu citostatice, ajutand la diminuarea efectelor negative ale medicamentelor si la distrugerea celulelor canceroase.

Patrunjelul – Precautii si contraindicatii
Consumul de patrunjel  este contraindicat femeilor gravide si celor care alapteaza deoarece planta contine apiol (estrogen natural) care stimuleaza contractia uterina si  diminueaza secretia lactata.

Patrunjelul – In cosmetica
Patrunjelul este un ingredient natural care nu trebuie sa lipseasca din trusa de ingrijire a pielii. Din sucul de patrunjel se poate face o masca care se aplica pe fata si care are rolul de a regenera, de a improspata si de a conferi stralucire tenului. De asemenea, masca poate ajuta la eliminarea pistruilor si a petelor cauzate de inaintarea in varsta.