Credea că a CUMPARAT un pepene roșu și dulce din piață, dar când a ajuns acasă și l-a tăiat, a avut o mare surpriză!

O fotografie cu un pepene verde cu miez galben postată pe Facebook a stârnit un val de comentarii.

O tânără care a cumpărat un pepene verde dintr-un supermarket a stârnit un val de comentarii pe Facebook după ce a pus o poză cu fructul care nu avea miezul roşu aşa cum se aştepta, ci galben.

Femeia pare supărată de supriza avută, spunând că i-a trecut pofta de pepene roşu.
Alţi utilizatori de Facebook o sfătuiesc să îl mănânce pentru că nu este nimic anormal cu pepenele cumpărat, fiind de fapt o altă specie care creşte în România.

Despre pepenele verde cu miez galben nu se ştiu prea multe. El pare neobişnuit pentru cei tineri, însă bătrânii îl „cunosc” destul de bine.

 

De fapt, există sute de specii de pepeni (lubenițe), iar acesta este una dintre ele.
Pe timpul părinților noştri se găseau mai des astfel de pepeni în România, acum au devenit mai rari.

Pepenele cu miez galben este identic cu cel al pepenelui cu miez roșu, fiind la fel de bun. Acesta are puţin mai multă apă decât pepene obişnuit şi, în acelaşi timp, este mai dulce.

 

Pepene galben: beneficiile și proprietățile lui
De cele mai multe ori, pepenele galben nu primește suficientă atenție, iar acest lucru se întâmplă din cauza popularului său „frate” mai mare, pepenele roșu.

Însă trebuie să fim conștienți că fiecare fruct, chiar dacă face parte din aceeași familie, este diferit și oferă atât nutrienți, cât și beneficii diverse. Așa că ideal ar fi să diversificăm consumul de fructe.

Fără îndoială, există puține alimente care au un conținut caloric scăzut și, pe deasupra, să aibă și o concentrație de 90% de apă. Unul dintre fructele care dețin aceste proprietăți este pepenele galben, numit și cantalup.
Carotenoidele și clorofilele sunt principalii pigmenți care se găsesc în pulpa și coaja de pepene galben. În plus, fructul de pepene galben conține și proteine și zaharuri. Antioxidanții majori din pepeni includ compușii fenolici, acidul ascorbic și carotenoizii. Semințele prezente în acest fruct conțin vitamina E și acizi grași ω-3.

 

Iar mai mult decât atât, pepenii utilizați ca și legume conțin flavonoide, alcaloizi și principii amare, care îmbunătățesc beneficiile pentru sănătate.

Culturile de pepene galben includ atât fructe cât și legume consumate de oameni, și constau într-o gamă largă de plante, unele producând fructe dulci și delicioase, iar altele producând fructe amare și relevante din punct de vedere medicinal.
Această variație a morfologiei și proprietăților nutriționale le face potrivite pentru cultivarea de fructe/legume personalizate pentru consumul uman.

 

Beneficiile pepenelui galben
Pepenele galben are o mare capacitate de a ne răcori și, de aceea, este ideal în anotimpul cald, pentru băuturi răcoritoare. Pentru că este compus din 90% apă și nu are foarte multe calorii, pepenele galben este aliatul siluetei.
Printre nutrienții pe care-i conține, putem evidenția vitaminele A și E, care ajută persoanele care se confruntă cu pielea uscată.

Tot pepenele galben acționează ca un laxativ, diuretic (ideal pentru a elimina toxinele din organism) și ajută la neutralizarea acidității din organism. Desigur, nu trebuie să uităm nici de conținutul său ridicat de betacaroten, atât timp cât vom alege pepeni cu pulpă de culoare portocalie.
Consumul de pepene galben previne apariția petelor de pe piele, datorită stimulării procesului de eliminare a toxinelor din organism. Multe dintre petele care apar pe piele sunt consecința toxinelor care se găsesc în corpul nostru.

În pepenele galben găsim fibre și minerale precum potasiu, calciu și zinc.

CITEȘTE ȘI...