Câți bani va primi un român la pensie dacă are vechime în muncă de doar cinci ani

În cazul în care vă întrebați ce pensie poate primi un român cu o vechime în muncă de cinci ani, aflați în rândurile de mai jos exact cum puteți calcula.

Pensiile s-au mărit din 1 ianuarie 2024, s-au indexat cu 13,8% și doar cei care au muncit un an, cinci sau deloc au beneficiat de majorare. E o sumă mai mică de 200 de lei, însă pentru pensionarii cu grija zilei de mâine contează fiecare sumă.

O persoană cu vechime în muncă de doar cinci ani primește o pensie de 1285 de lei, după creșterea de la 1 ianuarie, care a fost de 180 de lei.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet, de 35 de ani. Cine a fost încadrat în câmpul doar 5 ani, intră la pensia minimă socială, o indemnizație acordată de stat persoanelor defavorizate.

Un pensionar care a contribuit pentru o pensie de o mie de lei primește acum 1281 de lei, iar diferența de 281 de lei va fi suportată de statul român.

Casele Teritoriale de Pensii sunt cele care determină indemnizația socială pentru pensionari, ca diferență dintre cuantumul indemnizaţiei sociale pentru pensionari stabilit prin lege şi nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată stabilită conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, cumulat cu orice alte drepturi plătite în baza unor legi speciale.

Ce condiții trebuie să îndeplinească o persoană ca să primească indemnizația socială:

să aibă calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, indiferent de data înscrierii la pensie;

să aibă domiciliul în România;nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, să fie sub 1281 de lei.

Autoritățile vor, prin noua lege a pensiilor, autoritățile vo rsă încurajeze munca și să le ofere beneficii celor care au contribuit un număr mai mare de ani.

După recaulcare, suma primită se stabilește pe baza punctelor de stabilitate. Important de știut e că un punct valorează 81 de lei.

După 35 de ani în câmpul muncii, un senior poate să primească 500 de lei în plus la pensie, respectiv 900 de lei doar pe baza punctelor de stabilitate.

Care e formula de calcul:

VPR x Numărul total de puncte

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii.

Punctele de stabilitate:

0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 351 punct/an, pentru anii din intervalul 36 – 40 ş.a.m.d.

CITEȘTE ȘI...