Calendar ortodox 9 august 2022. Ce sfânt important este pomenit în această zi

Calendar ortodox 9 august 2022. Este sărbătoare mare în această zi pentru creștinii ortodocși. Sfântul Matia este pomenit în calendarul ortodox, în fiecare an, pe data de 9 august.
Calendar ortodox 9 august 2022. Cine a fost Sfântul Matia
Sfântul Matia a fost ales printre cei doisprezece Apostoli, prin tragere la sorți, în locul lui Iuda Iscarioteanul.
Acesta s-a născut in Betleem, din tribul lui Iuda, iar mai apoi a studiat Cărțile Legii cu Sfântul si Dreptul Simeon. Matia a făcut, la început, parte din cei șaptezeci de Apostoli.
Sfantul Apostol Matia a vestit Evanghelia lui Hristos in Iudeea, Macedonia si Etiopia. Niște vechi scrieri spun că Apostolul Matia ar fi primit martiriul în Etiopia, în timp ce în alte documente se precizează plecarea sa din Etiopia spre Macedonia și Iudeea, locuri unde va vesti învățătura lui Hristos.
Aceste documente amintesc de aducerea sa la Templu, din porunca arhiereului Anania, spre a răspunde acuzațiilor aduse de iudei ca propovăduiește un proroc fals, pe Iisus Nazarineanul.
Matia este bătut cu pietre până la moarte, doar pentru că refuza să-și lepede credința în Hristos. Moaștele Sfântului Apostol Matia au fost mutate în biserica abației benedictine.
Calendar ortodox luna august 2022
1 L Scoaterea Sfintei Cruci; Sfinții 7 Mucenici Macabei( Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului)
2 M Aducerea moaștelor Sfântului Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan; Dreptul Gamaliel; Binecredinciosul Împărat Iustinian cel Mare
3 M Sfinții Cuvioși Isaachie, Dalmat și Faust; Sfânta Mironosiță Salomeea; Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic
4 J Sfinții 7 tineri din Efes; Sfântul Mucenic Tatuil
5 V Înainte-prăznuirea Schimbării la Față a Domnulu ; †) Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț; Sfântul Mucenic Evsignie; Sfânta Nona, mama Sfântului Ierarh Grigorie Teologul; Sfântul Ierarh Fabian, episcopul Romei
6 S (†) Schimbarea la Față a Domnului (Dezlegare la pește)
7 D †) Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla; †) Sfântul Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul; Sfântul Cuvios Mucenic Dometie Persul; Sfântul Ierarh Narcis, arhiepiscopul Ierusalimului; Sfântul Cuvios Nicanor( Duminica a 8-a după Rusalii)
8 L Sfântul Ierarh Emilian Mărturisitorul, Episcopul Cizicului; Sfântul Ierarh Miron, Episcopul Cretei
9 M Sfântul Apostol Matia; Sfinții 10 Mucenici care au pătimit pentru icoana lui Hristos
10 M Sfântul Mucenic Laurențiu Arhidiaconul; Sfântul Sfinţit Mucenic Sixt, Episcopul Romei; Sfântul Mucenic Ipolit
11 J †) Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului; Sfântul Mucenic Evplu Arhidiaconul
12 V Sfântul Mucenic Fotie; Sfântul Mucenic Anichit
13 S Odovania Praznicului Schimbării la Faţă a Domnului ; Mutarea moaștelor Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul; Sfinții Cuvioși Dorotei și Dositei din Gaza
14 D Înainte-prăznuirea Adormirii Maicii Domnului ;Sfântul Proroc Miheia( Duminica a 9-a după Rusalii)
15 L (†) Adormirea Maicii Domnului
16 M Aducerea Sfintei Mahrame a Domnului din Edesa la Constantinopol; †) Sfinții Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și sfetnicul Ianache; †) Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec; Sfântul Mucenic Diomid
17 M †) Sfântul Gheorghe Pelerinul; Sfinții Mucenici Miron preotul, Straton și Ciprian
CITEȘTE ȘI...