Banca Națională a României a făcut un pas important în ceea ce privește diversificarea bancnotelor de circulație în țară

Pe data de 1 decembrie 2021, a fost pusă în circulație prima bancnotă de 20 de lei cu portretul unei femei – Ecaterina Teodoroiu, eroina din Primul Război Mondial de pe frontul de la Mărășești. Aceasta reprezintă o premieră în istoria României, deoarece nu a mai existat până acum o bancnotă de circulație cu chipul unei femei.

Cu toate că tirajul acestei bancnote a fost de numai 30.000 de bucăți, mulți români au fost în căutarea ei, dorind să o aibă în portofelul lor ca pe un simbol al istoriei și al femeilor remarcabile din România. Cu toate acestea, din cauza numărului redus de bancnote puse în circulație, aceasta a devenit extrem de rară, iar puțini norocoși au reușit să o vadă personal.

Designul și caracteristicile bancnotei de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu
Bancnota de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu este o piesă de colecție ce poartă o semnificație aparte în istoria României. Pe aversul acesteia, putem observa portretul Ecaterinei Teodoroiu, însoțit de anii în care a trăit (1894-1917). În plan secund, este reprezentat un buchet de brândușe, un element floral simbolic pentru eroii primului război mondial. Tot pe avers se află și valoarea nominală a bancnotei, semnăturile guvernatorului și casierului central, stema României și denumirea Băncii Naționale a României.

Pe reversul bancnotei putem vedea o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, alături de imaginea Mausoleului de la Mărășești. De asemenea, este prezentă și o floare de crin, simbol al purității și al nobleței. Pe partea de jos a bancnotei se regăsește sigla BNR și textul avertizor „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEȘTE CONFORM LEGILOR”.

Valoarea bancnotei de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu în 2023
Datorită rarității și valorii simbolice pe care o poartă, bancnota de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu a devenit rapid un obiect de colecție extrem de căutat. Dacă în momentul lansării sale prețul acestei bancnote era de 20 de lei, acum în 2023, aceasta poate fi găsită pe piața de colecții cu prețuri mult mai ridicate. Mulți norocoși care au reușit să pună mâna pe această bancnotă au ales să o vândă pe platforme online, cum ar fi OLX, la prețuri care pot ajunge și la 2.500 de lei.

Anunțurile de vânzare a bancnotelor cu Ecaterina Teodoroiu au atras rapid atenția colecționarilor și a celor interesați de astfel de obiecte rare. Unii vânzători chiar au pus în vânzare fișicuri de 100 de bancnote, precizând că nu se desfac și că sunt serii de 20-30 de bancnote consecutive. Acestea au devenit rapid subiect de interes, iar pasionații de colecții și istorie au fost dispuși să plătească sume mari pentru a adăuga această bancnotă în colecția lor.

Cu toate că prețurile pe care le-a atins această bancnotă pot părea exagerate, trebuie să ținem cont de raritatea și valoarea istorică pe care o reprezintă. Ecaterina Teodoroiu a fost o femeie curajoasă și remarcabilă, care și-a dat viața pentru țară, iar această bancnotă este o recunoaștere a sacrificiului său. De aceea, pentru mulți pasionați, prețul plătit pentru a o avea în colecție nu este doar un aspect material, ci și un omagiu adus istoriei și eroilor naționali.

În concluzie, lansarea bancnotei de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu a reprezentat un moment important în istoria monetară a României. Aceasta a adus în atenția publicului figura unei femei remarcabile și a valorilor pe care le reprezintă. Deși puțini români au avut șansa să o vadă în portofelul lor, aceasta a devenit rapid un obiect de colecție căutat și valoros. Prin intermediul acestei bancnote, BNR a reușit să transmită un mesaj puternic despre importanța femeilor în istoria României și să aducă în prim-plan figura unei eroine remarcabile.

CITEȘTE ȘI...