Avertizare meteo ANM de furtuni şi ploi torenţiale! Harta zonelor afectate de fenomene meteo extreme

Avertizare meteo ANM. Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au emis cod galben de furtuni și vijelii pentru mai multe zone ale țării.

Avertizarea cod galben este valabilă joi, între orele 10:00 și 20:00.

În intervalul menționat, în zonele montane vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50…60 km/h) și izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

Astfel de manifestări vor fi izolat și în restul teritoriului.

Echipa de specialiști a Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) ne aduce în atenție un avertisment meteorologic important. Cu ochii pe cerul încărcat de semne, ANM a emis un cod galben care își întinde brațele de protecție asupra unor regiuni extinse ale țării noastre.

Această avertizare, de cod galben, va fi în vigoare în ziua de joi, între orele 10:00 și 20:00. În aceste ore, regiunile montane vor fi cufundate într-o atmosferă plină de capricii. Vom resimți instabilitatea atmosferică prin scurte reprize de averse, fulgere ce străbat cerul, rafale puternice de vânt (cu viteze între 50…60 km/h) și chiar câteva cristale de grindină izolat.

Apa va fi un element central în această poveste meteorologică. În intervale foarte scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă ce vor cădea vor atinge valori de 20…25 l/mp, și în unele regiuni chiar depășind acest prag, ajungând la 30…40 l/mp. Acest dans de picături va aduce ocazional umiditate și revărsare în natură, cu ploi ce vor să îmbrace pământul în prospețimea lor.

Este important să fim pregătiți și să ne adaptăm înțelept la aceste schimbări meteo. Echipamentele de protecție și umbrelele pot fi aliații noștri de nădejde în astfel de zile, dar nu trebuie să uităm să fim și mai atenți în trafic, ajustându-ne viteza în concordanță cu condițiile de drum.

Deși manifestările meteo vor fi mai intense în zonele montane, această poveste atmosferică nu se va limita doar la acele regiuni. Întreaga țară poate simți unele din consecințele acestei instabilități, așa că este bine să fim pregătiți să ne adaptăm în funcție de nevoi.

Ca întotdeauna, să fim precauți și să ne asigurăm că suntem în siguranță în fața schimbărilor pe care natura le aduce în drumul nostru.

CITEȘTE ȘI...