Au găsit o broască țestoasă uriașă care nu se mai putea mișca și avea gura umflată, așa că au dus-o la veterinar. când au luat un patent să-i scoată ce avea în nas au rămas în șoc. Uite ce au tras din ea

În clipul pe care îl puteți urmări mai jos, deja devenit viral, o echipă de cercetători fac o descoperire extrem de tristă.

Ei petrec aproape 10 minute chinuind o broască țestoasă pentru propriul ei bine: sărmanul animal avea un pai de plastic în nas! Christine Figgener, un expert în broaște țetoase a declarat că la început părea a fi un vierme.
După ce au primit asigurări că nu e un parazit care s-ar putea să se fi atașat de creietul animalului, cercetătorii au decis să scoată tot paiul din ea: ,,Nu ne-a venit să credem ce am scos din broască!”, a declarat Christine care mai spune și că paiele de plastic sunt inutile, mai mult, ele contribuie cu 2,25 de trilioane de bucăți de gunoi marin în mări și oceane. Ea îi încurajează pe oameni ca data viitoare când folosesc un astfel de pai să se gândească de două ori.

Dacă nu spunem NU paielor de plastic, uite ce se întâmplă cu sărmanele animale care locuiesc în mări și oceane:

Este adaptată la mediul terestru. În România, trăiește în pădurile și regiunile de stepă din Oltenia, Banat și Dobrogea.

Speciile întâlnite la noi sunt țestoasa de uscat bănățeană sau țestoasa lui Hermanni (Testudo hermanni) și țestoasa de uscat dobrogeană (Testudo graeca).

Țestoasa de uscat se recunoaște după corpul ei scurt, acoperit cu un țest format din 2 părți:

carapacea (la partea superioară, bombată, de culoare maroniu-roșcat)
plastronul (la partea inferioară, de culoare deschisă)
Ele sunt unite pe laturi, lăsând 2 deschizaturi prin care ies capul și membrele anterioare, iar la partea posterioară, membrele posterioare și coada. Țesutul este format din plăci osoase bine sudate, acoperite de plăci cornoase. Coastele și vertebrele sunt concrescute cu carapacea. Capul, gâtul, picioarele și coada sunt acoperite de o piele solzoasă de culoare cenușie. Pe lângă organele de simț, asemănătoare cu ale șopârlei, există 2 fălci învelite într-o materie cornoasă ce formează un fel de cioc, cu margini tăioase și fără dinți. Masculul se deosebeste vizibil de femela, in general prin dimensiunea cozii care este mai mare la mascul si a plastronului care la mascul este concav . Sunt animale greoaie, care se deplasează încet din cauza conformației și a țesutului. Cele 4 membre sunt scurte, așezate lateral și terminate cu degete scurte, prevăzute cu gheare. Se hrănește cu ierburi salbatice, fructe, insecte, melci și viermi pe care le taie cu marginea ciocului. Respirația și înmulțirea este la fel ca la șerpi și șopârle.

Sunt specii protejate de lege, detinerea, comercializarea, donarea sau cadonarea acestor specii este interzisa si sanctionata penal, dar poate fi facuta doar daca testoasa are documentul care arata ca e nascuta si crescuta in captivitate: certificat CITES GALBEN (nu alb).

Hibernarea ideala este intre 3 si 9° Celsius cu o umiditate cuprinsa intre 70 si 90%.

CITEȘTE ȘI...