ANAF verifică conturile românilor din străinătate. Un român a primit notificare pentru veniturile din Marea Britanie acum 6 ani.

Inspectorii ANAF verifică conturile românilor din străinătate: O nouă tactică în lupta împotriva evaziunii fiscale

Un roman care a lucrat doar două luni în Marea Britanie primește notificare de la ANAF să declare veniturile obținute în afara țării acum 6 ani

Inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au demarat o acțiune ambițioasă de verificare a conturilor românilor care au lucrat sau încă lucrează în străinătate.

Această nouă tactică are scopul de a combate evaziunea fiscală și de a asigura că toate veniturile sunt declarate și impozitate corespunzător.

Printre cei care au primit notificări se numără și un bărbat din Târgu Neamț, care a publicat pe un grup de Facebook al Antreprenorilor din România documentul primit de la ANAF.

După doar două luni de muncă în Marea Britanie în anul 2016, bărbatul a primit acasă o notificare prin care i se cere să declare veniturile obținute în străinătate. Cu toate că acesta a explicat că a fost plecat doar pentru o perioadă scurtă de timp și că contul său bancar era aproape gol, funcționara de la Serviciul Fiscal i-a cerut să prezinte toate extrasele de cont, inclusiv cele din anii următori. Situația a provocat indignare și confuzie printre românii care se află în aceeași situație sau care au avut experiențe similare.

ANAF intensifică controalele pentru a verifica averile dobândite în mod nejustificat de către persoanele fizice
Acțiunea ANAF de verificare a conturilor românilor din străinătate face parte dintr-o campanie mai amplă de combatere a evaziunii fiscale și de obținere a informațiilor necesare pentru a verifica averile dobândite în mod nejustificat de către persoanele fizice. Această campanie a fost anunțată în urmă cu câteva luni de către președintele instituției, Lucian Ovidiu Heiuș, și a fost demarată la data de 1 iulie.

Într-un comunicat de presă emis de ANAF, președintele instituției a subliniat importanța acestor controale în lupta împotriva evaziunii fiscale și a inechității sociale. Heiuș a menționat că este nedrept ca persoanele care muncesc cinstit să vadă cum alții obțin averi în mod nejustificat și nu plătesc niciun impozit. De asemenea, a precizat că aceste acțiuni sunt necesare pentru a crea un mediu de afaceri corect și pentru a asigura că toți cetățenii își plătesc impozitele și contribuie la bugetul de stat.

Odată cu intensificarea controalelor, au apărut și diverse reacții din partea celor vizați. Unii susțin că această acțiune este necesară și binevenită, în timp ce alții critică metodele folosite și consideră că aceste verificări sunt o încălcare a confidențialității și a drepturilor cetățenilor.

În concluzie, acțiunea ANAF de verificare a conturilor românilor aflați în străinătate reprezintă o nouă abordare în lupta împotriva evaziunii fiscale. Cu toate că ridică anumite întrebări în ceea ce privește confidențialitatea și drepturile cetățenilor, aceasta are scopul de a asigura că toate veniturile sunt declarate și impozitate corespunzător. Este de așteptat ca aceste controale să continue și în perioada următoare, având ca obiectiv principal crearea unui mediu de afaceri corect și reducerea inechității sociale.

CITEȘTE ȘI...