Alertă meteo! Ciclonul Daniel lovește România – Vin fenomene meteo extrem de periculoase

În ultimele zile, ciclonul Daniel a adus furtuni devastatoare în sudul Europei.

Zone extinse din Grecia s-au confruntat cu căderi de apă de peste 500-600 de litri pe metru pătrat în decurs de 24 de ore.

Este România în pericol să fie lovită de aceste manifestări? ANM vine cu explicații.

Elena Mateescu, directorul ANM, a analizat efectele devastatoare ale furtunii Daniel care a făcut ravagii în sudul Europei şi a explicat cum va fi afectată vremea în România. Iată prognoza meteo actualizată.

“Fenomenele meteorologice sunt unele extreme, într-o dinamică explozivă, pentru că și aici vorbim practic de o ciclogeneză explozivă a ceea ce poate însemna schimbul de masă de aer foarte cald și rece, având în vedere modul de formare a acestor tipuri de cicloni mediteraneeni, încărcați cu o masă de aer foarte ridicată.

Într-adevăr, și pe fondul aerului tropical anterior, pentru că ne amintim, Grecia a înregistrat temperaturi record și practic multe zile a înregistrat temperaturi peste 40° și atunci când se face schimbul de masă de aer în direcția acelor de ceasornic, specific pentru zona emisferei nordice, atunci când vorbim de cicloni de origine tropicală, practic, pentru că diferențele sunt foarte mari, nucleul acela încărcat cu foarte multă căldură, conform Antena 3.

Practic observăm nuanțele de roșu, care înseamnă cantități enorme de precipitații sub cod roșu, dar partea ionică, în special insulele, pe cantități de precipitații, în timp ce restul părții de sud a Greciei sub avertizare de cod roșu de intensificări mari ale vântului, viteze peste 80-100km/h.

Într-adevăr, meteorologul elen la televiziunea elenă de știri confirmă această cantitate (n.r 650 l/mp) în ultimele 24 de ore la nivel local și tocmai de aceea am urmărit și noi, practic meteorologii români, ceea ce s-a întâmplat, ca și geneză și mod de manifestare, pentru că este posibil ca această cantitate, în condițiile în care Serviciul Meteorologic Elen va prelungi codul roșu până joi, așa cum arată traiectoria și posibilitatea din această perspectivă, să depășească această cantitate, dacă într-adevăr ea se și va confirma la nivel local, prin rețeaua de stații meteorologice elene pe care o gestionează serviciu meteorologic elen.

Fenomenele meteorologice extreme sunt din ce în ce mai intense
Într-adevăr şi Spania a fost lovită, sudul Italiei, Croația și practic și Grecia cel mai mult, pentru că intensitatea traiectorii, așa cum spuneam, diferențele foarte mari de temperatură și aerul foarte umed a dus la ceea ce înseamnă ciclogeneza explozivă a acestui ciclon “Daniel” care a determinat practic și scăderea temperaturilor cu 10-15° brusc.

Și de aici câmpul de masă de aer cald și rece a generat ceea ce înseamnă aceste intensificări ale vântului și nu în ultimul rând aceste cantități record până la urmă, dacă se vor confirma, într-adevăr, nu știam meteorologic elen (…)

CITEȘTE ȘI...