9 semne și simptome ale unui ficat încărcat de toxine – Mare atenție la aceste lucruri, nu e de glumit cu sănătatea ficatului

Iată 9 semne la care merită să acozi atenție, semne ale unui ficat încărcat de toxine

Durere / greutate la nivelul abdomenului superior

Consumul de grăsimi poate duce la creșterea ficatului iar acest lucru cauzează o presiune asupra pieptului și asupra abdomenului superior. De asemenea, un stomac balonat este un posibil semn că ficatul este copleșit de toxine.

Greață

Greața este încă un posibil semn că ceva nu este în regulă cu acest organ: după ce consumi alimente grase, posibil să te simți rău. Așadar, atenție la simptome precum greață, amețeli, diaree, vărsături și greutatea intestinelor.

Piele sensibilă, îngălbenirea albului ochilor

Un ficat încărcat de toxine va trimite semne prin piele și va provoca erupții cutanate și iritații, poate chiar transforma albul ochilor într-o culoare galbenă. Acest lucru se întâmplă în cazul în care există prea multă bilirubină în sânge pe care ficatul nu o mai poate transforma în compuși siguri.

Slăbiciune, oboseală

Persoanele care au probleme hepatice se plâng adesea de oboseală și de lipsa de apetit iar atunci când aceste simptome persistă și nu sunt asociate cu o oboseală normală, se recomandă asistența medicală.

Temperatura crescută

Sunt cazuri în care, dacă există o problemă cu ficatul, pacienții se simt obosiți și au dureri abdominale. În astfel de cazuri se recomandă monitorizarea temperaturii corpului iar dacă se sesizează o creștere, acest lucru poate fi încă un semn că există un proces inflamator sau infecțios la nivelul acestui organ.

Dureri musculare

În cazul în care articulațiile și mușchii sunt în mod constant dureroase sau în cazul în care apar vânătăi pe piele sau umflarea picioarelor, există posibilitatea să fie vorba de o încălcare a activității funcționale a ficatului.

Schimbarea culorii urinei / scaunelor

Dacă ficatul nu funcționează așa cum trebuie, urina poate căpăta o culoare mai închisă și scaunele pot căpăta o culoare mai deschisă.

Mâncărimi

Din cauza congestiei biliare pot apărea mâncărimi la nivelul pielii, acest simptom fiind un mod în care organismul reacționează la toxinele acumulate din cauza faptului că ficatul nu le mai poate elimina.

Sângerări

Sângerările nazale reprezintă un simptom mai rar al unui ficat intoxicat. Vânătăile fără un motiv aparent și sângerările nazale sunt asociate cu deficiențe ale factorilor de coagulare, cauzate de o funcție hepatică slabă. În funcție de motivele care au dus la supraîncărcarea ficatului cu toxine și în funcție de natura acestor substanțe toxice, simptomele pot varia și este necesar un consult medica.

Ficatul este precum un filtru și are rolul de a curăța constant sângele de substanțe dăunătoare. Iată câteva dintre cele mai rele obiceiuri pentru ficat:

 • consumul de alcool
 • consumul de alimente grase
 • luarea suplimentelor pentru scăderea în greutate
 • unele medicamente
 • utilizarea frecventă a analgezicelor
 • lipsa activității fizice

Pentru un ficat sănătos, pe lângă renunțarea la obiceiurile rele, este nevoie și de o alimentație sănătoasă, cu alimente benefice pentru sănătatea acestui organ atât de important:

 • cereale integrale
 • turmeric
 • brânză de vaci
 • morcovi, sfeclă, dovlecei, conopidă
 • banane, pere, mere coapte, caise, piersici
 • miere de albine
 • consum suficient de apă
CITEȘTE ȘI...